30-godišnjeg Tysona Steele spašen je na Aljasci nakon što je tri tjedna proveo na iznimno niskim temperaturama s vrlo malo hrane i u improviziranom skloništu.


Policija je spasila 30-godišnjeg Tysona Steelea nakon što je požar uništio njegovu drvenu kolibu koju je imao na Aljasci. Živio je od konzervirane hrane koja je 'preživjela' požar i napravio improvizirao šator od nagorenih dijelova kolibe.

Vezani članci Potres na Aljasci (Foto: AFP) Potres zatresao Aljasku: ''Mnoge zgrade su oštećene, brojne ceste i mostovi zatvoreni. Potražite voljene i maknite se s ceste'' Potonuli brod (Screenshot: AP) Znanstvenici na dnu oceana otkrili što su tražili zadnjih 75 godina

Vlasti su u potragu krenule nakon što je zabrinuta obitelj zatražila od policije da provjeri 30-godišnjaka. On je na području na kojem su ostaci izgorene kuće utabao u snijegu poruku SOS, a spasioci iz Alaska State Troopers su snimili video njegova spašavanja.

Steel je policajcima ispričao priču o svojem preživljavanju i spašavanju. Kako je rekao, kolibu od cerada i drvenih dasaka kupio je od vijetnamskog ratnog veterana. Koliba je bila u udaljenoj dolini Susitna, sjeverozapadno od Anchoragea, oko 30 kilometara udaljen od grada Skwentne. Steele nije siguran kojeg je točno datuma izbio požar jer o datumima u toj divljini baš i ne razmišlja. Ali vjeruje da je to bilo 17. ili 18. prosinca, kad je u peć stavio veliki komad kartona. 

"Sve se dogodilo vrlo brzo. Cijeli život sam proveo u kolibama i znao sam da to ne bih trebao raditi. Kroz dimnjak su letjele iskre koje su padale po krovu", kazao je i dodao da se probudio od komadića rastopljene plastike koja je padala po njemu s krova u ranim jutarnjim satima.

Kako je rekao - istrčao je iz kolibe noseći samo čizme i par stvari, a plamen je preuzeo kolibu. Vratio se unutra i kroz dim napipao deke i pušku, zgrabio ih i izneo van. Mislio je da je njegov pas Phil pobjegao, no tada ga je čuo kako zavija u plamenu. "Bio sam histeričan. Nemam riječi o tome kolika je to tuga, čuo se samo vrisak...osjećao sam se kao da sam mu oduzeo pluća", opisao je.

Vatra je dohvatila stotine streljiva koje je imao za pušku i plinsku bocu u prostoru namijenjenom pripremi hrane. "Bilo je poput ratne zone", kazao je Steele. Satima je snijegom pokušavao pogasiti požar, ali nije uspio.

Nakon svega, sakupio je konzerve hrane koje su ostale čitave. Mnoge su se otvorile od visokih temperatura. Rekao je da je sva hrana imala okus po spaljenoj plastici.

Prve dvije noći proveo je u snježnoj pećini, zatim je izradio šator od ostataka cerade i onoga što je našao u šumi. Uspio je obnoviti i peć na drva, a u snijeg je utisnuo znak SOS preko kojeg je posipao pepeo kako bi bio vidljiviji.

"Nisam istreniran za ovakve situacije. Gledali smo puno videosnimki na YouTubeu", opisao je.

Spašen je nakon 23 dana provedenih u improviziranom šatoru i na minimalnim količinama hrane, nakon što je njegova obitelj zatražila da ga se provjeri. Nakon svega, najavio je da će se vratiti obitelji u Utah. "Oni imaju psa, bit će mi to kao terapija nakon svega", kazao je.