Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jako velike razlike

Tvrtke moraju objaviti koliko šefovi zarade više od radnika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Direktor tvrtke u SAD-u u 2013. u prosjeku je zarađivao 300 puta više od prosječnog radnika, a 1963. ta je razlika bila 20 puta

Američka predsjednička kandidatkinja Hillary Clinton društvenu je nejednakost u SAD-u postavila kao središnju temu bitke za Bijelu kuću, a sada je dobila i veliku podršku Agencije za nadzor burzi SEC.

Pročitajte i ovo Predsjednik SAD-a Joe Biden Čeka se reakcija SAD-a Zbog smrti američkih vojnika raste pritisak na Bidena: "Jedini odgovor mora biti razorna vojna odmazda" Ilustracija Danas je Dan D Prijeti li SAD-u unutarnji sukob? Guverner se zainatio, stigla mu je ogromna podrška, čeka se Bidenov potez

Naime, SEC je donio propis prema kojemu će, radi veće transparentnosti i informiranja ulagača, koncerni morati objaviti koliko šefovi kompanija zarađuju više od svojih radnika.

Taj će propis vrijediti od 2017. godine za velike i srednje kompanije koje kotiraju na burzi. Odgovarajuća zakonska regulativa donesena je još 2010. godine nakon što je jenjala financijska kriza u Americi, ali nije provedena zbog velikog otpora vlasnika kompanija.

Nakon pet godina žestokih rasprave, SEC je odlučio aktivirati doneseni propis. O kako je osjetljivu pitanju riječ, najbolje svjedoči podijeljenost unutar same Agencije – za javnost plaća glasala su tri, a protiv dva člana SEC-a.

Strah od rastuće nejednakosti plaća u SAD-u pozadina je aktiviranja propisa. Naime, prema studiji Instituta za ekonomske politike iz Washingtona, direktor tvrtke u SAD-u u 2013. u prosjeku je zarađivao 300 puta više od prosječnog radnika. Za usporedbu – 1963. razlika je bila 20 puta. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene