Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Umjetnik čija je slika postala simbol predizborne kampanje Baracka Obame u Sjedinjenim Američkim Državama uhićen je u petak navečer u Bostonu zbog uništavanja dobara ispisivanjem grafita, pišu američka glasila.


Shepard Fairey je tvorac crveno-bijelo-modre slike koja prikazuje Baracka Obamu pogleda uprtog u nebo - u budućnost - na čijem je dnu riječ 'HOPE' (nada), a bila je tiskana na desecima tisuća predizbornih plakata, majica i drugih proizvoda te postala neslužbeni logo kampanje budućeg pobjednika na predsjedničkim izborima 2008.

Vezani članci Policijski službenik 01, ilustracija Policija objavila detalje incidenta u Splitu: Mladić koji je ukrao noževe iz trgovine i mahao njima po ulici danas na sudu Šaljiv plakat koji vlasnike pasa upućuje da pokupe izmet za svojim ljubimcima - 2 Miroljubiva zezancija s važnom porukom: "Lagano se sagnete prema naprijed..."

Fairey (38) je uhićen i smješten u pritvor dok je išao u Institut suvremene umjetnosti u Bostonu, gdje se održava izložba posvećena njegovu djelu.Kako piše Boston Herald, prošli mjesec za njim su izdana dva uhidbena naloga zbog ispisivanja grafita na zgradama. U ponedjeljak se treba pojaviti na sudu, priopćile su vlasti a prenio list.

Umjetnik usto vodi sudski spor s američkom novinskom agencijom Associated Press koja tvrdi da Fairey iskoristio jednu njihovu fotografiju Obame da bi napravio poznatu sliku pa traži novčanu naknadu.