Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Tužba udruge Predstavničko vijeće hrvatskih ustanova i hrvatske zajednice Francuske (CRICCF) protiv francuskog izdanja časopisa Rolling Stone zbog intervjua Boba Dylana prošla je odbačena jer ju je sud u Parizu proglasio neprihvatljivom zbog pravnih formalnosti, javili su francuski mediji.


CRICCF je podnio tužbu krajem 2012. zbog vrijeđanja po rasnoj osnovi i poticanja na rasnu mržnju nakon objave intervjua s legendom američkog folk-rocka u francuskoj inačici časopisa Rolling Stone, ali prevedena iz američkog časopisa.

Vezani članci Donald Trump Trump tužbom državne tajnice želi spriječiti potvrdu Bidenove pobjede u Pennsylvaniji Napad u Parizu - 2 Dvije žene izbodene kod Eiffelova tornja: "Izvukla je nož i posjekla me po glavi, rebrima i ruci. Zatim je napala moju rođakinju"

U tom intervjuu, govoreći o svojem povijesnom angažmanu u pokretu u korist građanskih prava crnaca, Bob Dylan je izjavio: "Ako imate Ku Klux Klan u krvi, crnci vas mogu nanjušiti, čak i danas. Jednako kao što židovi mogu nanjušiti nacističku krv, a Srbi Hrvatsku."

Velika čast - održao koncert samo za njega!

S obzirom da nije znao da će intervju biti objavljen u francuskoj inačici Rolling Stonea te na njega nije dao pristanak sud u Parizu nije ga krivično gonio.

Direktor francuskog izdanja časopisa također je kazneno gonjen ali je sud u Parizu ocijenio da je CRICCF-ova tužba neprihvatljiva jer se u njegovu statutu ne nalazi borba protiv rasizma.

Francuski zakon kaže da društvo koje podnosi tužbu zbog kaznenog djela poticanja mržnje mora u svome statutu imati izrijekom navedeno da se bori protiv diskriminacije, rasizma ili govora mržnje. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook