Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Turski parlament usvojio zakon o imovinskim pravima nemuslimana

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Turski parlament usvojio je u srijedu zakon kojim se povećavaju imovinska prava malih zajednica kršćana i židova, što je ključni zahtjev Europske unije u sklopu turskog pristupa Europskoj uniji.

Bivši turski predsjednik Ahmet Necdet Sezer je u studenom 2006. stavio veto na taj plan zakona, kojeg je parlament usvojio u listopadu te godine.

Pročitajte i ovo Srbijanska oporba drži plakate s natpisima Odbili prisegnuti Konstituiran novi saziv Skupštine Srbije: Oporba napustila sjednicu, Hrvati ostali bez zastupnika Strašni prizor iz parlamenta Kritizirao vladajuću stranku VIDEO "Imate krv na svojim rukama": Zastupnik zagrmio za pozornicom pa se srušio, nije mu bilo spasa

U srijedu ga je prihvatilo 242 parlamentarca od 314 nazočnih (od ukupno 550), rekao je zamjenik predsjednika parlamenta Meral Aksener.

Taj plan zakona otvara put za povrat konfiscirane imovine uglavnom od grčke, armenske i židovske zajednice od 1974. godine.

Predstavnici tih zajednica su upozorili na činjenicu da taj zakon ne previđa povrat ili nadoknadu za imovinu koju je država u međuvremenu prodala trećim osobama i kritiziraju ograničeni rok do 18 mjeseci za zahtjeve povrata imovine.

Zakon treba potvrditi predsjednik republike Abdulah Gul, a
kritiziraju ga oporbene stranke koje drže da predstavlja prijetnju turskim interesima.

U Turskoj, zemlji uglavnom muslimanskog stanovništva, žive kršćanske zajednice, grčka pravoslavna i armenska, te židovska, koje su koncentrirane u Istanbulu.

U izvješću o napretku demokracije u Turskoj, EU je 2005. naglasila da nemuslimanske zajednice "trpe ograničenja prava vlasništva".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene