Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pobjeglo 150 tisuća ljudi

Turske snage ušle u centar Afrina

Sirijski pobunjenici u Afrinu (Foto: AFP)
Sirijski pobunjenici u Afrinu (Foto: AFP) Foto: Afp
Turske snage u nedjelju su ušle duboko u sirijski grad Afrin, većinski kurdski grad, u okviru dvomjesečne ofenzive na sjeverozapadu Sirije, objavili su promatrači, a turski predsjednik Tayyip Erdogan objavio je da je središte mjesta "potpuno pod našom kontrolom".

Turske snage i njezine saveznice tijekom noći počele su ulaziti u Afrin, glavni grad istoimene enklave i od tada su osvojile nekoliko četvrti, objavio je Sirijski opservatorij za ljudska prava. Snage izvještavaju da pri tom nisu naišle na otpor.

Pročitajte i ovo Ilustracija Bombaški napad Racije širom Turske: Uhićeno 145 osoba osumnjičenih za povezanost s kurdskim militantima Sirijski pobunjenici koje podržava Turska (Foto: AFP) Akciju nazvali "brutalnom agresijom" Sirija niječe da ju je Ankara informirala o napadu na Afrin

Proturski pobunjenici kažu da su se kurdski borci povukli iz grada u nedjelju rano ujutro, što je voditelj opservatorija Rami Abdel-Rahman zanijekao.

Snage koje predvodi Turska ovoga su tjedna okružile Afrin izazivajući egzodus iz grada. U proteklih nekoliko dana iz Afrina je otišlo 150.000 ljudi, prema kurdskim izvorima.

Turske su snage poduprte sirijskim pobunjenicima započele vojnu operaciju protiv enklave Afrin 20. siječnja otvarajući novo bojište u sirijskom građanskom ratu koji traje već osam godina.

Ankara smatra kurdske jedinice iz Afrina terorističkom organizacijom povezanom s kurdskim pobunjenicima u Turskoj. Za SAD i saveznike skupina je glavni saveznik u borbi protiv Islamske države u Siriji.

Više od 1500 kurdskih boraca ubijeno je u turskoj ofenzivi protiv enklave od siječnja, navodi Opservatorij. "Većina ih je ubijena u zračnim udarima i topničkoj vatri". (Hina)
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene