Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade"

Operacija u Afrinu

Turska upozorila sirijsku vojsku da ne pomaže kurdskom YPG-u

Rat u Siriji (Foto: AFP)
Rat u Siriji (Foto: AFP) Foto: Afp
Turska je u ponedjeljak upozorila da će se suprotstaviti snagama sirijske vlade ako uđu u regiju Afrin kako bi pomogli kurdskom YPG-u u borbi protiv turske vojske.

Turska je započela operaciju u Afrinu prošlog mjeseca u suradnji sa sirijskim pobunjenicima, boreći se protiv YPG-a kojeg Ankara vidi kao prijetnju na svojoj južnoj granici zbog povezanosti te organizacije s PKK-om, pokretom koji već više desetljeća vodi borbu protiv središnjih vlasti u Turskoj.

Pročitajte i ovo Potres u Turskoj Tlo ne miruje Novi potresi pogodili Tursku i Siriju: "Opet se trese", "Podrhtavanje i ljuljanje nekoliko sekundi" Novinarka CNN-a u Turskoj Potresna snimka VIDEO CNN-ova reporterka plakala u javljanju uživo nakon novog potresa u Turskoj

Ofenziva Ankare dodatno je pogoršala kompleksnost sukoba na sjeveru Sirije gdje su prisutne kurdske snage, sirijska vlada, pobunjenici, Turska, Iran, Sjedinjene Države i Rusija.

Ova izjava turskog predsjednika i ministra vanjskih poslova dolazi dan nakon što je istaknuti kurdski dužnosnik u nedjelju rekao da je postignut dogovor da sirijska vojska uskoro stigne u Afrin kako bi pomogla u borbi.

No glasnogovornik YPG-a Nouri Mahmoud u ponedjeljak je odbacio da je postignut takav sporazum s vladom u Damasku.

Sirijski državni mediji isti su dan ujutro objavili da će provladina paravojska ući u Afrin "za nekoliko sati", no do dolaska večeri u tu regiju nisu ušle nikakve snage.

"Ako sirijska vojska dođe braniti YPG, tada nitko i ništa neće moći zaustaviti turske vojnike", poručio je iz Jordana turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu.

Turska neće imati ništa protiv da sirijska vojska uđu u Afrin ako će to učiniti kako bi ga "počistila" od kurdskih vojnika, dodao je ministar.

Turski predsjednik Tayyip Erdogan kasnije je u razgovoru s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom rekao da će Damask snositi posljedice ako postigne dogovor s YPG-om, te je naglasio kako će se operacija u Afrinu nastaviti, prenosi CNN Turk.

Erdogan je o situaciji u Idlibu i Afrinu razgovarao i s iranskim predsjednikom Hassanom Rouhanijem.

Badran Jia Kurd, savjetnik kurdske autonomne vlade na sjeveru Sirije, rekao je u nedjelju kako postoji vojno razumijevanje između Damaska i kurdskih snaga o ulasku sirijske vojske u Afrin. No dodao je da postoji i suprotstavljena strana tom dogovoru koja bi ga mogla zaustaviti.

Drugi kurdski dužnosnik u ponedjeljak je otkrio kako je pritisak Rusije, ključnog saveznika sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, spriječio da se provede taj dogovor.

Glasnogovornik YPG-a istaknuo je kako se dogodio samo poziv "sirijskoj vojsci s naše strane da dođe i zaštiti granice".

"To je njezina dužnost", smatra Mahmoud.

"Sirijska vojska dosad nije ispunila svoju dužnost prema Afrinu", zaključio je.

Dogovori između sirijske vlade i Kurda, dvaju snaga koji drže najviše teritorija u Siriji, mogli bi se pokazati kao ključni za budući razvoj događaja u sirijskom sukobu.

(Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene