Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Razotkrivanje

Turska: Uhićenja čelnika vojske zbog sumnji o zavjerama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nekoliko bivših čelnika turske vojske privela je policija u okviru istraga vođenih u Turskoj radi razotkrivanja zavjere oko organiziranja vojnog udara i rušenja islamsko-konzervativne vlade, objavile su tv postaje.

Bivši šef zračnih snaga Ibrahim Firtina, umirovljeni general s četiri zvjezdice, njegov nekadašnji kolega Ozden Ornek, bivši zapovjednik mornarice, i Ergin Saygun, bivši drugi čovjek glavnog stožera, privedeni su u Ankari i Istanbulu, ističu informativne postaje NTV i CNN-Turk. I drugi visoki vojni časnici nalaze se među desetak umirovljenih i aktivnih vojnih dužnosnika koje je uhitila policija. Generali Firtina i Ornek saslušani su kao osumnjičeni u prosincu u Istanbulu u okviru različitih istraga o zavjereničkoj mreži 'Ergenekon'.

Pročitajte i ovo Ilustracija krao sa suradnicima? Policija istražuje dekana riječkog Ekonomskog fakulteta, sumnja da je pronevjerio čak 384 tisuće eura Ilustracija Represija režima Bjeloruski KGB u masovnoj raciji: Na ispitivanju više od 150 ljudi, mnogi su uhićeni, a nadziru im i mobitele

Ta je mreža navodno imala za cilj unijeti kaos u Tursku kako bi se stvorili uvjeti za vojni državni udar protiv vlade Stranke pravde i razvoja, proizašle iz islamističkog pokreta i na vlasti od 2002. Uhićenja tako visokih vojnih dužnosnika u prošlosti su bila nezamisliva za moćni vojni establišment, koji je u posljednjih 50 godina svrgnuo četiri turske vlade. Ipak, njegova je moć umanjena zahvaljujući demokratskim reformama koje je zemlja poduzela nastojeći se približiti Europskoj uniji. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene