Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odobreni napadi

Borba protiv džihadista: 'Kobane ne smije pasti!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Turska će učiniti sve što može kako bi spriječila ekstremističke pobunjenike Islamske države (IS) u Siriji da zauzmu grad Kobane smješten blizu tursko-sirijske granice, rekao je premijer Ahmed Davutoglu, prenose u petak agencije.

Nekoliko sati prije Davutogluove izjave u četvrtak kasno navečer, turski parlament odobrio je vladi napade na pobunjenike Islamske države u susjednoj Siriji te korištenje turskog teritorija snagama međunarodne koalicije za slične interventne operacije.

Pročitajte i ovo Ispaljene rakete Napad VIDEO Pet raketa ispaljeno je iz Iraka prema bazi američke vojske u Siriji Ilustracija Česta meta Projektili eksplodirali pored američkog veleposlanstva u Zelenoj zoni: Nitko još nije preuzeo odgovornost za napad

"Ne želimo da Kobane padne. Učinit ćemo sve što možemo kako bismo to spriječili", rekao je Davutoglu za televiziju A Haber.

Širi se koalicija: Još jedna velika zemlja priključila se borbi protiv džihadista

"Nijedna zemlja nema kapaciteta utjecati na događaje u Siriji i Iraku (tako kao Turska) i nijedna zemlja ne bi bila pogođena tako kao Turska" napredovanjem IS-a, objasnio je premijer.

Borci IS-a u četvrtak su se na samo nekoliko kilometara približili središtu Kobanea i to s tri strane jer su zadnjih tjedana osvojili stotine sela oko grada pri čemu je 150.000 sirijskih Kurda izbjeglo u Tursku.

Njihovo je napredovanje pritisak na članice NATO-a da zauzmu snažnije stajalište prema IS-u.

Ankara je, međutim, u krajnje osjetljivoj poziciji jer se tri desetljeća borila protiv kurdskih pobunjenika na vlastitu teritoriju. Nekadašnji vođa Kurdske radničke stranke (PKK) Abdullah Ocalan, koji je u zatvoru, rekao je u srijedu da će se mirovni pregovori između njegove skupine i turske države prekinuti ako se Islamskoj državi dopusti da počini pokolj u Kobaneu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene