Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Udvostručene carine

Turska pokrenula postupak pred WTO-om zbog američkih carina

Turska valuta ilustracija (Foto: AFP)
Turska valuta ilustracija (Foto: AFP) Foto: Afp
Turska je pokrenula postupak pred WTO-om protiv američkih carina na turski čelik i aluminij, objavio je u ponedjeljak WTO.

Američki predsjednik Donald Trump najavio je ranije ovoga mjeseca da će udvostručiti carine Turskoj zbog suđenja američkom evangeličkom pastoru kojeg Ankara optužuje za terorizam.

Pročitajte i ovo Ivica Mandić, vojni analitičar Radikalna opcija Vojni analitičar za Dnevnik Nove TV o eskalaciji nasilja na Bliskom istoku: "Jedna mogućnost je vrlo opasna'' Sastanak izraelskog ratnog kabineta Sukob na Bliskom istoku VIDEO/FOTO Klizi li svijet u novi rat? Izrael će odgovoriti Iranu: ''Imamo planove za obranu i napad''

Ta je najava izazvala oštar pad turske lire koja je od početka godine izgubila više od 35 posto svoje vrijednosti u odnosu na dolar.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je upozorio na gospodarski rat i pozvao sugrađane da prodaju svoje devize ne bi li pomogli turskoj liri, rekavši da je riječ o "nacionalnoj borbi" protiv "gospodarskog rata" koji se, kako tvrdi, vodi protiv Turske.

"Turska je zatražila konzultacije u WTO-u sa SAD-om zbog dodatnih uvoznih carina na proizvode od čelika i aluminija", priopćio je WTO.

Obje strane imaju 60 dana da nađu rješenje, a u suprotnom bi se slučaj mogao naći pred tijelom WTO-a za rješavanje trgovinskih sporova.

Odnosi između Turske i Sjedinjenih Država postali su sve napetiji posljednjih tjedana, a njihove sve veće trgovinske i diplomatske razmirice dodatno su pogoršale gospodarske probleme Turske.

Turska je odbila zahtjev SAD-a da pusti na slobodu američkog pastora zatočenog zbog špijunaže i optužbe za terorizam, dvije su zemlje međusobno povisile carine, a SAD je sankcionirao dvojicu turskih ministara.

Sud u Ankari je u petak odbio zahtjev za pomilovanjem apastora Andrewa Brunsona optuženog za umiješanost u neupjeli pokušaj državnog udara u Turskoj prije dvije godine. Ta je sudska odluka razljutila američkog predsjednika Donalda Trumpa koji kaže kako SAD neće "sjedeći" promatrati suđenje.

Brunson je kršćanski misionar iz Sjeverne Karoline koji živi u Turskoj već dvadeset godina i nehotično je postao glavna tema sukoba Washingtona i Ankare.

(Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene