Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Stanovnici Turske danas su izašli na lokalne izbore, na kojima su glavni suparnici vladajuća Stranka pravde i razvoja (AKP) turskoga premijera Recepa Tayyipa Erdogana koja se smatra favoritom i predstavnici oporbene Narodne republikanske stranke (CHP).


Rezultati istraživanja javnog mišljenja variraju, no očekuje se da će većinu glasova na izborima za gradonačelnike i općinske skupštine u 81 turskoj pokrajini odnijeti AKP. Prema istraživanju agencije Konda, AKP bi trebala osvojiti oko 48,9 posto glasova, a CHP oko 33,1 posto, a agencija A&G ustvrdila je da će AKP pobijediti sa 39,1 posto u odnosu na oporbenu CHP koja bi, prema rezultatima njihova istraživanja trebala osvojiti 26,8 posto glasova.

U strogo centraliziranom turskom političkom sustavu, promatrači ove izbore smatraju svojevrsnim testom za izbor državnih čelnika. U zadnjih šest tjedana kampanje premijer Erdogan gotovo svakodnevno drži govore u raznim dijelovima zemlje. I drugi stranački čelnici lokalne izbore koriste kao svojevrstan test moći. Prvi rezultati izbora očekuju se u nedjelju navečer.

Vezani članci Rasplamsava se rat između Armenije i Azerbajdžana Danas ubijeno više od 20 ljudi, Erdogan se opet oglasio: "Morali su stvari uzeti u svoje ruke, htjeli to ili ne" Recep Tayyip Erdogan (Foto: AFP) Predsjednik Erdogan zabranio migrantima prijelaz preko Egejskog mora