Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odgovor na granatu

Turska nastavila napade na Siriju, NATO poručuje: 'Čvrsto smo uz Tursku'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Turska vojska u četvrtak je ponovo topničkom vatrom napala ciljeve snaga sirijskog režima u području Tel Abjada, deset kilometara unutar sirijskog teritorija, objavili su turski sigurnosni izvori.

Turski topnički napadi počeli su u srijedu i bili su odgovor na minobacačku granatu ispaljenu sa sirijskog teritorija na turski pogranični grad Akcakale u kojem je poginulo pet turskih civila. Granata je ispaljena s područja Tel Abjada u kojem se nalaze snage odane Bašaru al-Asadu. U prvom valu turskih topničkih napada poginulo je nekoliko sirijskih vojnika, objavili su tamošnji izvori.

U srijedu navečer održan je u Bruxellesu hitan sastanak veleposlanika NATO-a na turski zahtjev.

Pročitajte i ovo Dmitrij Medvedev Tenzije Medvedev upozorio SAD: "Dogodilo se neočekivano, na to se mora odgovoriti" Recep Tayyip Erdogan (Foto: AFP) uklonjena prepreka Kraj frustracijama: Turska je podržala ulazak Švedske u NATO

>> Hitan sastanak NATO-a: Sirija mora zaustaviti napade na našu članicu!

‘Bombardiranje predstavlja razlog za najveću zabrinutost svih članica koje snažno osuđuju takav postupak. Naš savez čvrsto stoji uz Tursku i zahtijeva hitan prestanak agresivnih poteza protiv našeg saveznika, te poziva sirijski režim na prestanak očitog kršenja međunarodnih zakona’, stoji u izjavi NATO-a nakon sastanka, održanog u skladu s člankom 4. Povelje NATO-a koji poziva na konzultacije kada zemlja članica smatra da je ugrožen njezin teritorijalni integritet i politička neovisnost.

‘Naše oružane snage u pograničnom području odgovorile su na taj gnusan napad u skladu s pravilima djelovanja, topničkom vatrom na radarski određena mjesta u Siriji’, izjavio je turski premijer Recep Tayyip Erdogan. ‘Turska nikada neće bez odgovora ostaviti takve provokacije sirijskog režima protiv naše nacionalne sigurnosti’.

Turska je zatražila i da Vijeće sigurnosti ‘poduzme nužne korake’ kako bi se zaustavila sirijska ‘agresija’ na turski teritorij. Sirija je priopćila da istražuje tko stoji iza napada. Ministar informiranja Omran Zoabi izrazio je sućut turskom narodu i pozvao na suzdržanost, rekavši da njegova zemlja poštuje suverenitet susjednih zemalja. Ovo je dosad najveća eskalacija prekograničnih napetosti tijekom 18-mjesečna ustanka protiv sirijskog režima Bašara al-Asada. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene