Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Tursko vijeće nacionalne sigurnosti koje vodi predsjednik Recep Tayyip Erdogan je predložilo vladi tromjesečno produljenje izvanrednog stanja koje je stupilo na snagu nakon neuspjelog državnog udara u srpnju prošle godine.


Odluka je donesena dva dana prije isteka mjere i dan nakon što je na referendumu izglasano jačanje predsjedničkih ovlasti. Kako bi zajamčili nastavak zaštitnih mjera demokracije, načela pravne države i prava i sloboda, predloženo je produljenje izrenrednog stanja, navelo je vijeće u prioćenju.

Vezani članci Prijeti li nam nova migrantska kriza? - 5 Jačanje pritiska: Iz kojih sve zemalja dolaze migranti i koliko je doista čvrsta istočna granica Hrvatske? Migrantska kriza - 2 Turska tvrdi kako grčka policija puca na migrante pravim mecima, Atena sve negira

Izvanredno stanje je već dva puta produljeno, u listopadu i u siječnju nakon što je proglašeno 20. srpnja, 5 dana nakon pokušaja puča. Od tada je više od 47.000 osoba uhićeno i više desetaka tisuća djelatnika javnog sektora je izgubilo posao, što je izazvalo oštre kritike Zapada.

Vlada će zasjedati kasnije u ponedjeljak i očekuje se da će objaviti svoju odluku o izvanrednom stanju. U nedjelju je na referendumu s nešto više od 51 posto glasova izglasano jačanje predsjedničkih ovlasti, prema službenim rezultatima. (Hina)