Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Turske vlasti namjeravaju uništiti jedno cijelo selo, čiji stanovnici umiru od rijetke vrste raka.


U turskom selu Tuzkoy stanovnici umiru od rijetke vrste tumora. Tumor je uzrok skoro polovice smrti u selu. Zbog toga vlasti sada razmišljaju o uništavanju sela, koje je izgrađeno od lokalnog kamena, za koji se vjeruje da sadrži mineral erionit koji uzrokuje rak.

Vezani članci Slika nije dostupna Prijete im snažni valovi: 'Vaša priča će pomoći da svijet shvati što se ovdje događa' Slika nije dostupna Misterij njemačkog sela: Gotovo svaka kuća ima oboljelog od raka

Pokrenuto je i preseljenje cjelokupnog stanovništva s tog područja. Turska vlada još odlučuje da li će selo zakopati zemljom, pokriti ga asfaltom ili samo udaljiti ljude i ne dozvoliti im da se približavaju. 'Nadamo se da ćemo uspjeti sve stanovnike preseliti, a staro selo uništiti, zakopati ga dva metra pod zemljom i gore posaditi biljke i drveće', rekao je gradonačelnik Umit Balak.

U Tuzkoyu živi oko 2400 ljudi, a broj oboljelih od tumora bio je čak 600 do 800 puta veći od onog u svijetu. 'Svi umiru', rekla je Sultan Ercan, kojoj je umrlo čak petero članova obitelji, uključujući i sina. Selo ima dva groblja i oba su puna, a treće se gradi, piše APTN.

>> Turska: Mladoženja na svadbi ubio oca i dvije tete

Stručnjaci vjeruju da je dovoljno preseljenje na neku lokaciju u blizini, pa su vlasti odlučile novo naselje izgraditi na mjestu udaljenom 1,6 kilometara od sela. Trenutno je preseljeno oko 250 obitelji, a za ostale se grade domovi. Neki stanovnici su odlučni u odbijanju preseljenja. 'Životinje ne smijemo preseliti. Od čega bi trebali živjeti u novom selu? Što bi trebali raditi? Nećemo imati prihode', požalila se Melek Yaman.