Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NATO najoštrije osudio rušenje turskog zrakoplova

Turska će odgovoriti na svaku sirijsku povredu granice

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sjevernoatlansko vijeće NATO-a u najoštrije je osudilo rušenje turskog borbenog zrakoplova ocijenivši da je to još jedan primjer sirijskog nepoštovanja međunarodnih normi.

"Smatramo taj čin neprihvatljivim i najoštrije ga osuđujemo. To je još jedan primjer kako sirijske vlasti ne poštuju međunarodne norme, mir, sigurnost i ljudski život", stoji u priopćenju NATO-a. Sjevernoatlansko vijeće sastalo se na zahtjev Turske i održalo konzultacije prema članku 4. Washingtonskog sporazuma po kojem će se "zemlje članice konzultirati kad god je, po mišljenju bilo koje od njih, ugrožena teritorijalna cjelovitost, politička neovisnost ili sigurnost bilo koje članice".

Pročitajte i ovo Davor Božinović Na državnoj granici Božinović obišao granicu i poslao poruku: "Možda bi htjeli žice, drugi bi htjeli da sve puštamo pa bi ovdje bile rijeke migranata" Rusko - finska granica Smirivanje tenzija Europska država će otvoriti granicu s Rusijom: Objavili i razlog

>> Turska sada prijeti prekidom isporuke električne energije Siriji

Vijeće ističe da s velikom zabrinutošću nastavlja pratiti stanje na jugoistočnoj granici NATO-a. "Sigurnost Saveza je neodvojiva. Mi smo uz Tursku u duhu snažne solidarnosti", stoji u priopćenju Sjevernoatlanskog vijeća. Sirijska vojska objavila je da su njene snage u petak srušile turski vojni zrakoplov "iznad sirijskih teritorijalnih voda", dok je letio nisko i na udaljenosti od jednog kilometara od njezine obale.

Turska će odgovoriti na svaku sirijsku povredu granice

Turska je priznala u subotu da je turski borbeni zrakoplov F-4 mogao nehotice povrijediti sirijski zračni prostor i priopćila da turske i sirijske snage surađuju u traženju dvojice članova posade koji se vode kao nestali. Turski premijer Recep Tayyip Erdogan upozorio je u utorak da će njegova zemlja uzvratiti svaki put kada Sirija povrijedi njezinu granicu, pošto je potonja u petak "bez ikakva upozorenja" oborila turski borbeni zrakoplov u Sredozemnome moru.

"Pravila postupanja turskih oružanih snaga odsad se mijenjaju. Svaki vojni subjekt koji dolazi iz Sirije, a bude prijetnja i sigurnosna opasnost na turskoj granici, smatrat će se vojnom metom", rekao je Erdogan u parlamentu, gdje je oštro osudio sirijski režim. U petnaestminutnom govoru pred zastupnicima svoje stranke Pravde i razvoja (AKP, proistekao iz islamističkog pokreta), osudio je "neprijateljski čin" i "kukavički napad režima (predsjednika Bašara) al-Asada" na Tursku.

"Najnoviji događaj pokazuje da je Asadov režim postao jasna i neposredna prijetnja sigurnosti Turske kao i samog njegova naroda", kazao je. Usto je rekao da je turski zrakoplov F-4 Phantom oboren tijekom vježbe u međunarodnom a ne u sirijskom prostoru, kao što tvrdi Damask. "Neka nitko ne misli da je naša hladnokrvnost (u vezi s tim izgredom) znak nemoći", dodao je, uz buran pljesak zastupnika.

Erdogan je istaknuo da će njegova zemlja i dalje podupirati sirijski narod sve dok ne padne "okrutna diktatura" predsjednika Bašara al-Asada u Damasku. "Sirijski narod je naš bratski narod. Turska će na sve načine podupirati sirijski narod sve dok se ne izbavi od nasilja i pokolja tog krvnika i njegove klike", rekao je. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene