Građani Turske zasićeni su pregovorima koji s EU traju već više od 50 godina (Foto: AFP)
Građani Turske zasićeni su pregovorima koji s EU traju već više od 50 godina (Foto: AFP)

Turska bi iduće godine mogla održati referendum na kojem će se odlučivati hoće li nastaviti s pregovorima o ulasku u Europsku uniju, rekao je turski predsjednik Tayyip Erdogan, ponovivši time svoje upozorenje da se Bruxelles "treba odlučiti" oko turskog pristupanja.


Erdogan je u govoru na državnoj televiziji pozvao Turke da budu strpljivi do kraja godine nakon kojeg će se održati glasanje o članstvu u Europskoj uniji.

Također je rekao da će podržati ponovno uvođenje smrtne kazne ako parlament izglasa takav zakon, te da to pitanje može također biti na referendumu.

Taj potez bi zasigurno značio kraj turskog puta u EU, ocjenjuje Reuters.

Očekuje se da će Turska idućeg proljeća održati referendum o ustavnim promjenama koje između ostalog uključuju jačanje moći Erdoganovog ureda kako bi se stvorio predsjednički sustav sličan onome u SAD-u ili Francuskoj.

Erdogan je napao predsjednika Europskog parlamenta Martina Schultza koji je ovoga mjeseca rekao da zatvaranje oporbenih političara i nastavak čistki nakon neuspjelog puča "upitnim čine temelje održivih odnosa između EU-a i Turske".

"Što ste vi? Otkad imate ovlasti odlučivati za Tursku? Kako možete, vi koji niste Tursku primili 53 godine u EU, imati ovlasti za donošenje takve odluke?", upitao je Erodgan. (Hina)