Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Turkmenistan priprema pokop Nijazova

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mjere sigurnosti u glavnom gradu Turkmenistana Ašhabadu su pooštrene zbog priprema za pokop autokratskog čelnika te srednjoazijske države Saparmurata Nijazova.

Nijazov, koji je razvio kult ličnosti i prozvao se Velikim Turkmenbašijem (Ocem svih Turkmena), umro je u četvrtak u 66. godini nakon dvadesetogodišnje vladavine zemljom.

Pročitajte i ovo Sporovod Alekseja Navaljnog Najveći Putinov kritičar Brojni Rusi i dalje su okupljeni oko groblja, kći Alekseja Navaljnog objavila prekrasnu poruku: "Moj heroj" Slika nije dostupna Disneyland u Turkmenistanu?

Promatrači najavljuju turbulentno razdoblje za Turkmenistan u kojem će se Rusija i Zapad nadmetati za kontrolu nad bivšom sovjetskom republikom koja ima jednu od najvećih zaliha prirodnog plina na svijetu.

Prema planu pokopa, koji je izradilo posebno povjerenstvo, tijelo Nijazova bit će izloženo u velikoj palači u središtu Ašhabada, a završnom svečanom ispraćaju prisustvovat će brojni državni dužnosnici i strana izaslanstva.

Lijes će potom biti prebačen u njegov rodni grad Kipčak u blizini turkmenistanske prijestolnice, gdje će biti pokopan u obiteljskom mauzoleju, uz oca i dvojicu braće.

Pod tmurnim nebom, ulicama glavnog grada patroliraju policijske ophodnje, a oko ključnih mjesta raspoređeni su naoružani vojnici. Zelene nacionalne zastave spuštene su na pola koplja, na ulicama se mogu vidjeti tek rijetki prolaznici i automobili.

Nijazov je bio na čelu Turkmenistana od 1985., dok je zemlja bila sovjetska republika. Bio je doživotni predsjednik, a njegovo su ime nosili gradovi, zračne luke, vojne postrojbe te čak i jedan meteor koji su otkrili turkmenski znanstvenici.

Dužnost predsjednika privremeno je preuzeo njegov dosadašnji zamjenik Gurbanguli Berdimuhamedov, a prema ustavu predsjednički izbori moraju se održati najkasnije dva mjeseca od imenovanja prijelaznog predsjednika.

Turkmenistanska oporba u egzilu, koja se odbijala vratiti u zemlju u strahu od doživotnog zatvora, najavila je povratak.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene