Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nije šala

Turci iz udžbenika izbacuju Darwinovu teoriju evolucije, uvode lekcije o džihadu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Turske škole započele su novu školsku godinu kontroverznim kurikulumom. Tako mali Turci neće učiti o teoriji evolucije nego o konceptu džihada.

Čim su objavljeni novi školski udžbenici u Turskoj se podiglo puno prašine. Kritičari novog turskog obrazovnog kurikuluma nove su lekcije nazvali ''seksističkim'' i ''anti-znanstvenim'' te smatraju da je to veliki udarac na sekularno obrazovanje.

Pročitajte i ovo Marija Selak Raspudić Fokus na obrazovanju Selak Raspudić predstavila Mostov program pa poručila: "Pojedini crkvenjaci agitiraju za političke opcije" Prosvjedi i uhićenja u Turskoj nakon što je oduzet mandat kurdskom gradonačelniku Lokalni izbori u Turskoj Oduzet mandat kurdskom gradonačelniku u Turskoj pa su uslijedili prosvjedi i uhićenja

''Uvrštavajući džihadističke obrazovne vrijednosti, pokušavaju ukaljati mozgove naše djece, na isti način koji transformira Bliski istok u područje pokolja'', rekao je Bulent Tezcan iz sekularne, opozicijske turske stranke CHP.

Ministar obrazovanje Ismet Yimaz ističe da je Turska ponosna na svoje obrazovanje. ''Ponosni smo na svoj stav konzervativne-demokracije, ali ne želimo da svi budu poput nas'', kaže Yimaz.

Udžbenici koji objašnjavaju ideju džihada dio su turskih religioznih škola, a bit će ponuđene i kao izborni predmet u srednjim školama. No, jedna od tih knjiga, ističu kritičari, napisana je seksistički, a uloga žene opisana je kao majčinska, dok se muškarce etiketira kao snažnije.

Ministar obrazovanja rekao je da bi koncept džihada trebao biti predstavljen kao dio islama u kontekstu ''ljubavi prema naciji'', piše BBC.

Što se tiče izbacivanja teorije evolucije, vlasti navode da je samo spominjanje izbačeno iz udžbenika, jer djeca ga ne mogu shvatiti te da bi o tome trebali učiti na fakultetu.

Aysel Madra iz inicijative za reformu obrazovanja smatra vrlo čudnim stajalište da djeca ne mogu shvatiti teoriju evoluciju, a mogu shvatiti koncept džihada.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene