Tunis (Foto: AFP)
Tunis (Foto: AFP)

Tuniske snage sigurnosti ubile su Abu Musaba Abdul Waduda, čelnika Al Kaide u islamskom Magrebu (AQIM), objavili su službeni izvori.


Tunis se na to spremao od 2015. godine, kada su pripadnici tzv. islamske države ubili desetke stranih turista u muzeju u glavnom gradu Tunisu i na plaži u mjestu Sousse.

Vezani članci Saudijski princ Mohamed bin Salman i predsjednik Tunisa Beji Caid Essebsi (Foto: AFP) "Izbacite ubojicu": Saudijskog princa Mohameda bin Salmana u Tunisu dočekali prosvjednici Ilustracija (Foto: AFP) Eksplozija u glavnom gradu Tunisa, žena se navodno raznijela

Alžirac Bilel Kobi bio je "desna ruka Abou Wadouda", a ubijen je u zasjedi u blizini alžirske granice kada je bio u misiji preustrojstva tuniske grane AQIM-a nakon napada talijanskih snaga protiv njega.

Prošle su godine tuniske snage ubile islamističke militante, uključujući Mourada Chaieba, alžirskoga vođu Okbe Ibn Nafaa, skupine kojom su se godinama bavile snagama sigurnosti u planinskom dijelu Tunisa.

Zemlja se također suočava s mogućom prijetnjom od tuniskih militanata koji se vraćaju iz inozemstva. Smatra se da je više od 3.000 ljudi u posljednjih nekoliko godina napustilo džihadske skupine u Siriji, Iraku i Libiji. (Hina)