Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sve ih je više

Zemlja koja je postala najveći izvor džihadista IS-a!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prije početka arapskog proljeća 2011. godine žene u Tunisu nisu smjele nositi tradicionalna pokrivala za glavu u javnosti. Danas ih polovica nosi, a polovica ne. S druge strane, mnogi Tunižani otišli su boriti se na strani džihadista u Siriji i Iraku.

Kolijevka arapskog proljeća, Tunis, gdje je sve počelo 2011. godine, rušenjem dugogodišnjeg diktatora Zine el-Abidine Ben Alija s vlasti, postala je najveći izvor džihadista Islamske države.

Pročitajte i ovo Žene i djevojke u kampu u Nigeriji (Foto: AFP) ČUDOM PREŽIVJELE Šokantna ispovijest žena spašenih od Boko Harama: Spasioci su se pokazali još gorima - "Silovali su nas i izgladnjivali..." Islamska država opet prijeti u novoj video snimci (Screenshot YouTube) Nova zastrašujuća snimka Islamska država opet prijeti: "Hakirali smo američku vojsku i State Department i poslali ubojice u njihove domove"

Tunis je mala sjevernoafrička zemlja s populacijom od 11 milijuna stanovnika, a postali su glavni izvor stranih militanata koji se pridružuju ekstremističkim skupinama i organizacijama u Siriji i Iraku, procjena je tuniške vlade i privatnih analitičara, prenosi Washington Post.

Islamisti osvojili nove izvore plina!

Oko 3.000 Tunižana, većina njih muškarci mlađi od 30 godina, pridružili su se borbama na Bliskom istoku te na taj način pretekli Saudijsku Arabiju i Jordan na popisu zemalja iz kojih militanti dolaze u borbu u Irak i Siriju.

Nakon rušenja Ben Alija s vlasti, islamistički radikali brzo su iskoristili novonastalu slobodu te ubili dva političara i najmanje 25 policajaca i vojnika te iskoristili slobodne džamije za poticanje vala nasilja koje danas doseže do takozvane Islamske države i njihovih uporišta u Iraku i Siriji.

"Dali smo im previše kisika i sad se gušimo u tom kisiku", zaključio je Lofti Ben Jeddou, šef tuniške sigurnosne službe i ministar unutarnjih poslova.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene