Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Opasnost od autoritarne države

Tuerk: Janša želi zastrašiti prosvjednike

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenski predsjednik Danilo Tuerk izjavio je u petak da premijer Janez Janša pokušava zastrašiti sudionike prosvjeda najavljenih za popodne u Ljubljani, Kopru, Novom Mestu i nekim drugim gradovima upozorivši na opasnosti od autoritarne države.

Reagirajući na oštra upozorenja predsjednika vlade da bi ulično nasilje, kakvog je bilo prilikom prosvjeda u Mariboru početkom tjedna, moglo odvratiti strane investitore, isprovocirati pad vlade i stvaranje "kaosa", Tuerk je u izjavi za javnost naveo da se radi o nastavku premijerove politike "zastrašivanja", da su prosvjedi ustavno zajamčeno pravo i da očekuje da će proteći mirno i dostojanstveno.

Tuerk se svojom porukom obratio nekoliko sati pred završetak kampanje za predsjedničke izbore na kojima u nedjelju, sudeći po anketama, nema mnogo izgleda poništiti dosadašnju prednost Boruta Pahora, bivšeg premijera koji obećava da bi kao predsjednik djelovao integrativno i zalagao se za pronalaženje izlaza iz krize kroz dogovor vladajuće koalicije s oporbom.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Prvi krug izbora Janša: Razmislit ću koga ću podržati Slika nije dostupna Važni zakoni pred poništenjem Krizni sastanak slovenskog državnog vrha zbog dvaju referenduma

>> 'Dovoljna je šibica da se Slovenija zapali'

"Nasilje ni za trenutak ne smije prikriti osnovnu poruku prosvjeda. Pozivam sve koji obnašaju najviše političke dužnosti da odgovorno poslušaju te poruke. Nasilje treba spriječiti kako ono ne bi nikome poslužilo kao opravdanje za uvođenje autoritarne države", izjavio je u svojoj poruci Tuerk, dodajući da je strah najveći neprijatelj slobode.

Janša je u četvrtak navečer u neobično dramatičnoj video-poruci rekao da je Slovenija zbog krize i političkih blokada u situaciji kad ulicu može zapaliti "jedna jedina šibica", s vrlo jasnim aluzijama da su ulični prosvjedi preko Facebooka zamišljeni kao jedna vrsta potpore Tuerku, kako bi on pred nedjelju i drugi krug predsjedničkih izbora možda nadoknadio velik zaostatak u odnosu na Boruta Pahora, te kao izražavanje protivljenja vladi i njenim mjerama.

Zato je Janša pristaše svoje vlade pozvao da na izborima daju svoj glas bivšem premijeru Borutu Pahoru koji izražava veće razumijevanje prema vladinoj politici reformi i financijske stabilizacije, te na taj način među ostalim pokažu "da su za promjene i protiv nasilja". (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene