Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Očuvat ćemo euro'

Tsipras: Odbacivanje mjera štednje ne znači izlazak iz eurozone

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Grčka će ostati u euro zoni ukoliko stranka Syriza pobijedi na predstojećim parlamentarnim izborima u lipnju, izjavio je u utorak u Berlinu predsjednik stranke Alexis Tsipras, uoči europskog summita posvećenog grčkoj krizi, koji se održava u glavnome belgijskom gradu.

"Naš izbor ne znači da ćemo izaći iz euro zone, naprotiv, očuvat ćemo euro", rekao je na konferenciji za novinare održanoj zajedno s članovima njemačke radikalne ljevice. "Ne vjerujem da bi odbijanje programa oštrih mjera štednje značilo izlazak zemlje iz euro zone", kazao je.

Grčkoj se u zadnje vrijeme često prijeti izlaskom iz eurozone ako ne bude poštovala obveze koje se odnose na oštre mjere štednje, Mjere su dogovorile prethodne grčke vlade s trojkom - EU-om, MMF-om i Središnjom europskom bankom.

Predsjednika Syrize, stranke koja bi, prema istraživanju javnog mišljenja na izborima 17. lipnja mogla osvojiti između 21 i 28 posto biračkih glasova, promatrači vide i kao budućega šefa grčke vlade.

Tsipras smatra da su upravo mjere štednje ono što će još više pojačati krizu te poziva Francusku i Njemačku da prekinu politiku mjera štednje iz solidarnosti prema grčkome narodu.

"Pokušat ćemo pronaći zajedničko rješenje na europskoj razini i uvjereni smo da ćemo u tome i uspjeti", kazao je, dodavši kako smatra da je odgovornost Europe "izbjeći novu tragediju". (Hina)

Pročitajte i ovo Kune u optjecaju - 3 Nakon uvođenja eura Znate li koliko je milijardi kuna još uvijek u optjecaju? Doznajte i što u HNB-u misle - gdje je zapravo sav taj silni novac Ilustracija Borba s političkom krizom Jedna europska zemlja odustaje od uvođenja eura u siječnju 2024., ministrica financija: "Nismo ispunili obećanja koja smo dali"

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene