Donald Trump (Foto: AFP)
Donald Trump (Foto: AFP)

Američki predsjednik Donald Trump nominiran je za Nobelovu nagradu za mir za iduću godinu, otkrila su u srijedu dva norveška zastupnika, navevši kao razlog povijesni summit sa sjevernokorejskim čelnikom Kim Jong Unom.


"Ono što se događa je povijesno", rekao je Per-Willy Amundsen za norvešku televiziju NRK.

Vezani članci Kim Jong Un (Foto:AFP) Velik skok unazad: Sjeverna Koreja napušta ključni proces zbližavanja dviju zemalja Donald Trump (Foto: AFP) Trump o mogućem novom lansiranju raketa u Sjevernoj Koreji: "Bit ću jako razočaran, ako bude testiranja"

"Pokrenut je proces koji može doprinijeti osiguravanju svjetskog mira na neko vrijeme", dodao je taj zastupnik Progresivne stranke koji je nominirao Trumpa sa svojim kolegom Christianom Tybring-Gjeddeom.

Skupina američkih zastupnika nedavno je otkrila da su i oni nominirali Trumpa.

Norveški odbor za dodjelu Nobela je ranije ove godine objavio da je za nagrade za 2018. dobio 329 nominacija, što je drugi najveći broj u povijesti. Odbor one koji predlažu kandidate savjetuje da ne otkrivaju svoje prijedloge, no ne postoji službeno pravilo protiv toga.

Pravo nominacije imaju političari, akademici, bivši pobjednici, direktori instituta za mirovna istraživanja i trenutni i budući članovi Odbora.

Prošlogodišnja nagrada otišla je ICAN-u, svjetskoj udruzi za ukidanje nuklearnog oružja. (Hina)