Trumpova administracija priopćila je u četvrtak da planira dopustiti naseljavanje samo 18 tisuća izbjeglica u Sjedinjenim Američkim Državama u 2020. fiskalnoj godini, što je najmanji broj u povijesti modernog izbjegličkog programa.

Galerija


Za potez koji su branitelji imigranata ocijenili kao kršenje humanitarnih obveza zemlje, administracija je rekla da mora preusmjeriti fokus na obradu zaostataka od nekoliko stotina tisuća zahtjeva za azilom, od kojih većina dolazi od migranata iz Srednje Amerike koji prelaze američko-meksičku granicu.

Vezani članci Donald Trump (Foto: AFP) Trump najavio da će u siječnju potpisati prvi dio trgovinskog sporazuma s Kinom Imigranti (Foto: Davor Puklavec/PIXSELL) Novi američki udar na stotine tisuća imigranata: Siromašnima neće dobiti vizu kako bi se ''pobrinuli sami za sebe''

"Trenutačno opterećenje američkog useljeničkog sustava mora se ublažiti prije nego što se omogući ponovno naseljavanje velikog broja izbjeglica", stoji u priopćenju State Departmenta.

U isto vrijeme predsjednik Donald Trump izdao je izvršnu naredbu rekavši kako će njegova administracija tražiti dopuštenje državnih i lokalnih vlasti za ponovno naseljavanje izbjeglica u njihove zajednice.

Trump je smanjivanje imigracije učinio središnjim dijelom svog predsjednikovanja. Jedan od njegovih prvih poteza nakon što je u siječnju 2017. preuzeo dužnost bio je izdati naredbu kojom se maksimalan broj izbjeglica za tu godinu ograničava na 50.000, što je manje od pola broja koliko je bivši predsjednik Barack Obama odredio nekoliko mjeseci ranije.

Predloženi novi broj uključuje specifična rješenja za američku nacionalnu sigurnost i vanjskopolitičke interese, rekao je novinarima visoki dužnosnik administracije.

Od predviđenih 18.000, njih 4000 tisuće rezervirano je za Iračane, 5000 za one koji bježe od vjerskih progona i 1500 za ljude iz Sjevernog trokuta koji čine Honduras, Gvatemala i El Salvador. To ostavlja 7500 tisuća, ili oko 40 posto, za sve ostale.

Kada su krenule vijesti o planovima o dramatičnom smanjenju naseljavanja, vlasti su se suočile s javnim kritikama evanđeoskih vođa koji drže da bi program potpore religijskih sloboda diljem svijeta trebao ići zajedno sa zaštitom progonjenih izbjeglica. (Hina)