Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Michael Flynn, odabir novoizabranog američkog predsjednika Donalda Trumpa za savjetnika za nacionalnu sigurnost, više je puta telefonski razgovarao s ruskim veleposlanikom u Washingtonu na dan kad je SAD najavio odmazdu zbog ruskog utjecaja na američke predsjedničke izbore, tvrdi dvoje upućenih izvora.


Ti razgovori otvaraju nova pitanja o kontaktima između Trumpovih savjetnika i ruskih službenika u vrijeme u kojem američke obavještajne agencije tvrde da je Moskva koristila hakiranje i druga sredstva da bi pojačala šanse Donalda Trumpa za pobjedu nad demokratkinjom Hillary Clinton.

Vezani članci Aleksej Navaljni Rusija odgovorila za zahtjev Zapada za puštanjem Navaljnija: "Histerija koju smo čuli u vezi ovog zakonitog procesuiranja je neviđena" Joe Biden Biden i Putin postigli dogovor: Produljit će postojeći sporazum o ograničenju nuklearnog oružja za pet godina

Predsjednik na odlasku Barack Obama je 29. prosinca naredio protjerivanje 35 navodnih ruskih špijuna, te je uveo sankcije nad dvije ruske obavještajne agencije zbog njihove uključenosti u hakiranje američkih političkih grupacija na izborima 2016.

Nije utvrđeno jesu li Flynn i ruski veleposlanik Sergej Kisliak raspravljali o tim sankcijama.

Američki zakon iz 18. stoljeća poznat kao Logan Act zabranjuje neovlaštenim američkim građanima da pregovaraju sa stranim vladama koje su sukobljene sa SAD-om.

O telefonskim razgovorima je prvi izvijestio kolumnist The Washington Posta, David Ignatius.

Trumpov glasnogovornik je u petak rekao kako je Flynn primio poziv ruskog veleposlanika prošli mjesec, te da su razgovarali o organiziranju telefonskog razgovora između Trumpa i ruskog predsjednika Vladimira Putina nakon inauguracije 20. siječnja.

"Razgovor se vrtio oko logistike organizacije razgovora ruskog predsjednika i novoizabranog američkog predsjednika nakon što prisegne, te su razmijenili logističke informacije kako inicirati i odrediti vrijeme tog razgovora. To je to, kratko i jasno", istaknuo je glasnogovornik Sean Spicer.

Dodao je kako se taj razgovor dogodio 28. prosinca, a dva izvora tvrde kako se nekoliko razgovora vodilo i 29. prosinca, na dan kad je Obama najavio mjere protiv Rusije. (Hina)