Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pokret poricatelja stvarnosti

Trump sve jače podgrijava teorije zavjere, a sada se dohvatio i Građanskog rata: "Jako me privlači"

Aktualno Galerija Godišnjica upada u Kongres - 1 Godišnjica upada u Kongres - 1 Foto: DNEVNIK.hr Godišnjica upada u Kongres - 2 Godišnjica upada u Kongres - 2 Foto: DNEVNIK.hr Godišnjica upada u Kongres - 3 Godišnjica upada u Kongres - 3 Foto: DNEVNIK.hr Godišnjica upada u Kongres - 4 Godišnjica upada u Kongres - 4 Foto: DNEVNIK.hr +0 Godišnjica upada u Kongres - 5 Galerija 1/5 >>
Tri su godine od provale pristaša Donalda Trumpa u američki Kongres. Poraženi bivši predsjednik nastoji izboriti republikansku predsjedničku nominaciju u Iowi porukama da zemlja pod vlašću aktualnog predsjednika Joe Bidena ide u pakao. Upustio se i u povijesne ocjene koje tresu temelje američkog društva, a detalje donosi reporter Dnevnika Nove TV Marko Stričević.

Donald Trump nastavlja ponavljati dokazima nepotkrijepljenu tvrdnju da su izbori na kojima je izgubio od Joea Bidena bili pokradeni. Optužuje Bidenovu administraciju za politički progon više od 400 počinitelja koji su dobili zatvorske kazne.

''U ovoj zemlji, naravno, nećeš završiti u zatvoru ako si određena osoba. Nisi u nevolji čak ni ako ubijaš. Ali ako si s nama, stavljaju te u zatvor. Pogledajte što se dogodilo taocima 6. siječnja 2021. Oni su taoci, to je užasno'', tvrdi Trump.

Istraživanja pokazuju da Trumpove tvrdnje o zavjeri cijelog sustava preuzima sve veći dio pristaša Republikanske stranke. U javnosti raste strah da je pokret poricatelja stvarnosti prerastao svog vođu, da je značajan dio građana spreman prevarom proglasiti sve rezultate izbora u kojima se pobjednik ne zove Donald Trump.

''Danas trebamo odgovoriti na najvažnije pitanje: je li demokracija i dalje američka svetinja? Ozbiljno to mislim. Ovo je kritično pitanje našeg doba'', upozorava Biden.

Pročitajte i ovo Ilustracija Ostaje u pritvoru Muškarac planirao teroristički napad: Austrija traži njegovo izručenje

Uoči jesenskih predsjedničkih izbora, umjesto uobičajenih politika budućnosti, jedna od glavnih tema postaje prošlost. Manipulira se Građanskim ratom iz 19. stoljeća, u kojem su se države Sjevera pod vodstvom Abrahama Lincolna izborile za ukidanje ropstva.

''Građanski rat je bio tako fascinantan. Tako strašan. Jako me privlači. Toliko je pogrešaka napravljeno. Znate... Abraham Lincoln. Da je pregovarao, danas ne biste ni znali za njega'', kazao je Trump.

Trumpove ocjene s indignacijom su odbacili znanstvenici s vodećih američkih sveučilišta, ali poricanje činjenica bez nedvojbenih dokaza od početka je dio fenomena Trumpove popularnosti. U kolijevci demokracije redovito političko natjecanje počinje se nazivati borbom.

Pročitajte i ovo Antony Blinken i emir šeik Tamim bin Hamad al-Tani Rat na Bliskom istoku Kakva je budućnost Gaze? ''SAD se protivi prisilnom raseljavanju Palestinaca''

"Spremni smo se boriti za sve za što znamo da je ispravno i nama vrijedno. I znam da kad se mi borimo – pobjeđujemo'', poručila je američka potpredsjednica Kamala Harris.

Dok se priča o Građanskom ratu, američka ekonomija bilježi pozitivne trendove: blago raste, inflacija je smanjena, a u prosincu je otvoreno 216.000 novih radnih mjesta.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene