Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U posjetu Parizu

Trump se ponovno sastao s Macronom, svi su pratili kako će ovog puta izgledati rukovanje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki predsjednik Donald Trump sa suprugom Melanijom u posjetu je Parizu. Mimoišao se s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel koja je također danas bila u Elizejskoj palači.

Angela Merkel je otputovala natrag u Berlin, a Trump je u Parizu počasni gost na tradicionalnoj vojnoj paradi na najveći francuski državni praznik.

Pročitajte i ovo Joe Biden Predsjednikov govor Joe Biden: "Od dva kandidata za predsjednika, jedan je prestar i mentalno nesposoban" Donald Trump trumpove ludorije Ljude koji su upali na Kapitol nazvao je domoljubima pa ponovio zlokobnu prijetnju: "Ako ne pobijedim..."

Francuski predsjednik Donalda Trumpa dočekao je u palači koju je za ratne invalide napravio još Napoelon, a gdje se danas nalazi njegov mauzolej. Dvojica čelnika razgovarala su potom u četiri oka u Elizejskoj palači. Sa zanimanjem se pratilo kakvo će rukovanje sada biti. Prošli susret obilježio je čvrst stisak ruke.

"Hillary Clinton je tijekom kampanje govorila kako je Trump nasilnik i kako ga treba i tretirati tako. Čini mi se da je netko to u Elizejskoj palači slušao i savjetovao Macronu da mu pokaže mišiće i tako uspostavi autoritet. Kada se to dogodilo, Macron se počeo ponašati mnogo prijateljskije, šalio se na summitu u Hamburgu s Trumpom i pozvao ga na proslavu. Čini se kako je to bila dobra taktika i da je ostavio dojam osobe koju se ne može praviti budalom", kazala je Laurence Nardon, politička analitičarka.

U mnogim pitanjima na suprotnim stranama

Trumpa je na proslavu najvećeg francuskog praznika, osobno, prije nekoliko dana pozvao Macron. U mnogim su pitanjima, poput klimatskih promjena, na suprotnim stranama.

"Postoji vrlo zanimljiva sličnost njih dvojice. Obojica su protiv sustava, gotovo revolucionari na neki način, obojica su razbila stranačke sustave u svojim zemljama", kaže Nardon.

Nekoliko sati prije Trumpa, u Elizejskoj je palači bila njemačka kancelarka. Ona i Macron predsjedali su na zajedničkoj sjednici vlada dviju zemalja.

"Suradnja o sigurnosnim pitanjima unatoč razlici u mišljenju"

S Trumpom se njemačka kancelarka nije susrela, otputovala je natrag u Berlin.

"O sigurnosnim pitanjima potrebna je čvrsta suradnja s SAD-om, unatoč svim razlikama u mišljenju. Kao što pokazuju događaji koji su obilježili povijesni sutrašnji francuski praznik, i u svijetu 21. stoljeća ovisni smo jedni o drugima. Europa sama ne može dobiti bitku, primjerice, protiv terorizma. S razlogom smo članice NATO-a", kazala je Merkel.

Dok predsjednici vode državničke razgovore, prve dame razgledavaju grad svjetlosti i ljubavi, a dan će završiti večerom u Eiffelovom tornju. Mjere sigurnosti su na najvećoj razini.

 


 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene