Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Osvrt na povijesni sastanak

Trump o sastanku s Putinom: "Rekao sam: 'Jeste li to učinili? I on je rekao: 'Ne, nisam. Apsolutno ne.'''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki predsjednik Donald Trump rekao je u srijedu da ne krivi svog sina Donalda Trumpa Jr. zbog sastanka s ruskom odvjetnicom tijekom predsjedničke kampanje, te da nije bio svjestan da se sastanak odvio. Također je rekao da mu je Putin rekao kako se nije upleo u američke izbore.

Na upit je li znao da se njegov sin u lipnju prošle godine sastao s ruskom odvjetnicom Nataliom Veselnitskayavom Donald Trump u intervjuu s Reutersom rekao je: "Ne, nisam to znao do prije par dana kada sam za to čuo."

Pročitajte i ovo Ron DeSantis Kraj kandidature Nekoć najveći Trumpov suparnik, odustao od predsjedničke utrke Slika nije dostupna Unatoč razlikama Putin čestitao Bidenu na izbornoj pobjedi: ''Spreman sam na interakcije i kontakte"

Trump Jr. rado je pristao na sastanak sa ženom za koju mu je rečeno da je ruska odvjetnica koja bi mogla imati informacije koje bi mogle biti štetne za suparnicu Donalda Trumpa, Hillary Clinton, o čemu svjedoče e-mailovi koje je Trump Jr. u utorak objavio.

Trump je rekao kako njegov sin nije kriv zbog održavanja sastanka, te je odluku o samom održavanju opisao kao nešto što je doneseno u žaru trenutka netradicionalne kampanje.

"Mislim da bi mnogo ljudi održalo taj sastanak", rekao je Trump.

E-mailovi su najčvršći dokaz da je Trumpova kampanja potencijalno bila voljna primiti rusku pomoć kako bi Trump pobijedio na izborima, zbog čega još postoje sumnje u legitimnost njegovog predsjedništva i zbog čega su Američko državno odvjetništvo i Kongres pokrenuli istragu.

Donald Trump Jr. u utorak je tijekom intervjua s Fox Newsom rekao: "U retrospektivi, vjerojatno sam trebao djelovati drugačije."

Osvrt na sastanak s Putinom

Donald Trump je rekao da je direktno pitao Vladimira Putina je li Rusija upletena u manipuliranje predsjedničkim izborima, te dodao kako je Putin dao negativan odgovor.

Trump je rekao da je prvih dvadesetak minuta svog dvosatnog sastanka s Putinom proveo u razgovoru o izborima.

"Rekao sam: 'Jeste li to učinili? I on je rekao: 'Ne, nisam. Apsolutno ne.' I onda sam ga, po drugi put pitao, ovaj put na drugačiji način. Opet je dao negativan odgovor", rekao je Trump.

Kada je upitan vjeruje li Putinovom poricanju, Trump je zastao.

"Gledajte, nešto se dogodilo i moramo saznati što je to. Ne možemo dopustiti da se tako nešto dogodi našem izbornom procesu. Nešto se dogodilo i moramo otkriti što je to", rekao je.

Nastavio je s pričom o Putinu: "Netko je rekao da, ako je Putin to napravio, nikada za to nismo saznali. To je vrlo interesantna poanta."

Iako su američke obavještajne službe, a i članovi Trumpove vlade, rekle da se Rusija uplela u izbore, Trump je neodlučan kada je ta tema u pitanju, te je nekoliko puta sugerirao da su možda drugi akteri upleteni.

Trump je okolišao kada je pitan može li vjerovati Putinu. Rekao je da se i Putin i kineski predsjednik Xi Jinping brinu o interesima svojih država, te da se on brine o američkim interesima.

"Nisam osoba koja vjeruje mnogim ljudima. Ali on je vođa Rusije. To je druga po redu nuklearna sila na svijetu. Ja sam vođa Sjedinjenih Država. Volim svoju zemlju. On voli svoju zemlju", rekao je Trump.

Trump i dalje tvrdi da nije bilo suradnje između njegove kampanje i Rusije.

"Nije došlo do suradnje. To je najgluplja stvar koju sam ikada čuo", rekao je.

Urota Demokratske stranke?

Trump je rekao da Demokratska stranka koristi optužbe o suradnji kako bi opravdala poraz Hillary Clinton: "Bijela kuća funkcionira predivno, usprkos teoriji zavjere koju su osmislili Demokrati."

Iako su Trump i Putin došli do dogovora o prestanku paljbe u Siriji, Trump je rekao da je do sukoba interesa došlo oko drugih pitanja. Rekao je da su američke težnje da poveća vojsku i produkciju energije, što je u potpunoj suprotnosti s Putinovim interesima, čija država ovisi o produkciji energije.

Zbog njihovih razlika Trump je doveo u pitanje Putinovu potporu tijekom izbora prošle godine: "To je jedno pitanje koje sam trebao pitati Putina: 'Jesi me zaista podupirao?'"

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene