Donald Trump ilustracija (Foto: Ron Sachs/DPA/PIXSELL)
Donald Trump ilustracija (Foto: Ron Sachs/DPA/PIXSELL) Foto: Ron Sachs/DPA/PIXSELL

Američki predsjednik Donald Trump preskočit će summit s azijskim čelnicima u listopadu u Singapuru i Papui Novoj Gvineji, a umjesto sebe će poslati potpredsjednika Mikea Pencea, objavila je Bijela kuća u petak, otkrivši kako će umjesto toga američki čelnik otputovati u Pariz, Irsku i Buenos Aires.


Donald Trump je pozvan da sudjeluje na summitu SAD-a i Saveza država jugoistočne Azije (ASEAN) u Singapuru, te na Forumu za azijsko-pacifičku ekonomsku suradnju na Papui Novoj Gvineji. Prošlog listopada je prisustvovao na oba događaja.

Vezani članci Donald Trump i Mike Pompeo (Foto: AFP) Trump: "Sjeverna Koreja ima ogroman potencijal, no nekih se stvari mora odreći. Sigurno ćemo još razgovarati" Čelnici dviju zemalja (Foto: AFP) Novi susret Trumpa i Kim Jong Una: Tko će popustiti pred pitanjima na koja nema odgovora, a tko pikira na Nobela?

Glasnogovornica Bijele kuće Sarah Sanders priopćila je da je predsjednik tražio od Pencea da ga zamijeni na tom putovanju. Potpredsjednik će na summitima "naglasiti američku viziju slobodnog i otvorenog Indo-Paficika, na temelju poštovanja suvereniteta, vladavine prava i principa slobodne, pravedne i recipročne trgovine", dodala je Sanders.

Trump će 11. listopada otputovati u Pariz na stotu obljetnicu primirja kojim je završen Prvi svjetski rat.

"U Europi će predsjednik posjetiti i Irsku kako bi obnovio duboke i povijesne veze između naše dvije nacije", istaknula je glasnogovornica.

Trump će kasnije u listopadu sudjelovati na summitu G20 u Buenos Airesu te će otputovati u Kolumbiju gdje će razgovarati s tamošnjim čelnicima o sigurnosti, borbi protiv ilegalne trgovine drogom i regionalnim pitanjima.

(Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju