Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američki predsjednik Donald Trump obećao je u petak nove mjere za zaštitu nacionalne sigurnosti, dan nakon što je sud odbio ponovno aktivirati njegovu zabranu ulaska u SAD državljanima sedam većinski muslimanskih zemalja i izrazio uvjerenje da će sudovi na kraju potvrditi njegovu izvršnu uredbu.


Bijela kuća ne isključuje mogućnost da preradi Trumpovu naredbu od 27. siječnja u svjetlu njezine suspenzije od strane saveznog sudca u Seattleu i prizivnog suda u San Franciscu, rekao je jedan dužnosnik administracije.

Vezani članci Žrtva obiteljskog nasilja - 2 Mučna ispovijest žrtve obiteljskog nasilja: "Na početku je sve bilo super. Poslije toga je krenulo udaranje, zlostavljanje, pred djetetom, njegovom majkom. Gledao me kao sluškinju..." Nadan Vidošević Sjećate se Nadana Vidoševića i sudske trakavice oko izvlačenja novca iz HGK? Danas je bilo govora o paralelnom sustavu upravljanja: "Zato sam dobila otkaz"

Savezni prizivni sud SAD-a u četvrtak je jednoglasno podržao suspenziju Trumpove uredbe o zabrani ulaska u SAD građanima Irana, Iraka, Libije, Somalije, Sudana, Sirije i Jemena za koju je Trump rekao da je sigurnosna mjera koja treba odvratiti napade islamskih militanata.

"Učinit ćemo sve što je potrebno da bi sačuvali sigurnost naše zemlje", rekao je Trump na konferenciji za novinare nakon sastanka s japanskim premijerom Shinzom Abeom.

Republikanski predsjednik nije izravno odgovorio na pitanje hoće li uvesti novu zabranu. "Vrlo brzo ćemo učiniti nešto kako bi dodatno zaštitili našu zemlju. Vidjet ćete to u idućim tjednima", izjavio je Trump ne navodeći pojedinosti.

Dodao je da će njegova administracija nastaviti pravnu bitku. "Nemam nikakvih dvojbi da ćemo na kraju dobiti taj spor", istaknuo je.

Administracija se na odluku saveznog prizivnog suda može od petka žaliti američkom Vrhovnom sudu. Ubrzo nakon presude Trump je na svom Twitter računu poručio: "VIDIMO SE NA SUDU, SIGURNOST NAŠE NACIJE JE U PITANJU!"

Trump je izvršnom uredbom 27. siječnja zabranio ulazak u SAD građanima Irana, Iraka, Libije, Sonmalije, Sudana, Sirije i Jemena na 90 dana i na 120 dana obustavio ulazak izbjeglica, osim za sirijske izbjeglice kojima je ulazak zabranjen na neodređen rok.

Sudac James Robart je prošlog petka blokirao tu Trumpovu uredbu.

Presuda prizivnog suda, koja je uslijedila nakon ročišta u utorak, ne rješava pravni spor nego se odnosi na pitanje treba li Trumpovu uredbu suspendirati za trajanja sudskog postupka protiv zabrane ulaska koji su pokrenule savezne države Washington i Minnesota.

Američkom Vrhovnom sudu nedostaje jedan od njegovih devet članova i ideološki je podijeljen na četiri sudca liberala i četiri konzervativca dok se čeka na senatsku potvrdu Trumpova konzervativnog kandidata Neila Gorsucha.

Administracija treba pet od osam sudaca da glasuju u korist ponovnog stupanja na snagu zabrane ulaska dok se nastavlja sudski postupak koji su pokrenule savezne države Washington i Minnesota. To znači da administracija treba pridobiti najmanje jednog liberalnog sudca. (Hina)