Donald Trump (Foto: AFP)
Donald Trump (Foto: AFP) Foto: Afp

Bijela kuća je u srijedu izvijestila da je odbila "nezakonit" zahtjev demokrata u Kongresu koji traže pristup čitavom izvješću posebnog tužitelja Roberta Muellera o ruskoj istrazi. Vijest je objavljena u trenutku kada u Zastupničkom domu počinje sjednica na kojoj će se glasati o povjerenju ministru pravosuđa Billu Barru koji nije htio objaviti cjelovitu inačicu dokumenta.


"Ni Bijela kuća ni ministar pravosuđa (Bill) Barr neće reagirati na nezakonite zahtjeve" demokrata, rekla je Sarah Sanders, glasnogovornica administracije.

Vezani članci Koronavirus, ilustracija Nova drama na relaciji SAD – Kina: ''Komunistička partija Kine lagala je, laže i nastavit će lagati'' Koronavirus, Italija Najgori dan za Francusku, umrlo 509 oboljelih. U Italiji zabilježeno 727 smrtnih slučajeva

"Amerikanci jasno vide da očajnički manevri Jerryja Nadlera (predsjednika odbora za pravosuđe Zastupničkog doma) idu za tim da se zaborave povijesni uspjesi predsjednika (Donalda Trumpa) i gospodarski rast", dodala je.

Nalder je odmah kritizirao "neviđenu" inicijativu i pozvao sve zastupnike da reagiraju u ime "institucija".

"Nitko, pa ni ministar pravosuđa i predsjednik ne mogu biti iznad zakona", rekao je dodajući da je Bijela kuća izazvala "ustavnu krizu".

Kongres ima ustavnu odgovornost i mora odgovoriti, u suprotnom imamo monarhiju, istaknuo je Nalder.

Istraga oko umiješanosti Rusije u predsjedničke izbore u središtu je političkih borbi u Washingtonu posljednje dvije godine.

Muellerovo izvješće detaljizira povezanost između Trumpove kampanje i Rusije. U njemu se navodi da je Trump ometao istragu, ali se zaključuje da on i njegovi suradnici nisu sudjelovali u kriminalnoj zavjeri s Moskvom.

Demokrati su optužili Barra, najvišeg američkog pravosudnog dužnosnika, da pokušava zaštititi Trumpa, no on je branio sažetak izvješća koje je napravilo ministarstvo pravosuđa uklonivši dijelove dokumenta s ciljem zaštite povjerljivih informacija.

Nakon što je Barr odbio objaviti cijelovito izvješće, demokrati su pokrenuli postupak protiv njega i o tome će kasnije u srijedu glasati na odboru za pravosuđe.

Barr, ujedno glavni državni odvjetnik, je na saslušanju u Senatu prošlog tjedna rekao da je Muelleru bilo "omogućeno da dovrši svoju istragu kako je njemu odgovaralo" te da je Mueller imao vrijeme, novac i izvore koji su mu bili potrebni za istragu koja je trajala 22 mjeseca. (Hina)