Obavijesti Video Pretražite Navigacija
je li iznad zakona?

Trump neće objaviti čitavo Muellerovo izvješće: "Neće reagirati na nezakonite zahtjeve demokrata"

Donald Trump (Foto: AFP)
Donald Trump (Foto: AFP) Foto: Afp
Bijela kuća je u srijedu izvijestila da je odbila "nezakonit" zahtjev demokrata u Kongresu koji traže pristup čitavom izvješću posebnog tužitelja Roberta Muellera o ruskoj istrazi. Vijest je objavljena u trenutku kada u Zastupničkom domu počinje sjednica na kojoj će se glasati o povjerenju ministru pravosuđa Billu Barru koji nije htio objaviti cjelovitu inačicu dokumenta.

"Ni Bijela kuća ni ministar pravosuđa (Bill) Barr neće reagirati na nezakonite zahtjeve" demokrata, rekla je Sarah Sanders, glasnogovornica administracije.

Pročitajte i ovo Donald Trump Izašli mu ususret Trump u posljednji trenutak dobio odgodu - ne mora položiti 464 milijuna dolara Donald Trump Cjenkao se sa sudom Trumpu istječe vrijeme: Mora platiti 454 milijuna dolara ili bi mogao ostati bez nekretnina

"Amerikanci jasno vide da očajnički manevri Jerryja Nadlera (predsjednika odbora za pravosuđe Zastupničkog doma) idu za tim da se zaborave povijesni uspjesi predsjednika (Donalda Trumpa) i gospodarski rast", dodala je.

Nalder je odmah kritizirao "neviđenu" inicijativu i pozvao sve zastupnike da reagiraju u ime "institucija".

"Nitko, pa ni ministar pravosuđa i predsjednik ne mogu biti iznad zakona", rekao je dodajući da je Bijela kuća izazvala "ustavnu krizu".

Kongres ima ustavnu odgovornost i mora odgovoriti, u suprotnom imamo monarhiju, istaknuo je Nalder.

Istraga oko umiješanosti Rusije u predsjedničke izbore u središtu je političkih borbi u Washingtonu posljednje dvije godine.

Muellerovo izvješće detaljizira povezanost između Trumpove kampanje i Rusije. U njemu se navodi da je Trump ometao istragu, ali se zaključuje da on i njegovi suradnici nisu sudjelovali u kriminalnoj zavjeri s Moskvom.

Demokrati su optužili Barra, najvišeg američkog pravosudnog dužnosnika, da pokušava zaštititi Trumpa, no on je branio sažetak izvješća koje je napravilo ministarstvo pravosuđa uklonivši dijelove dokumenta s ciljem zaštite povjerljivih informacija.

Nakon što je Barr odbio objaviti cijelovito izvješće, demokrati su pokrenuli postupak protiv njega i o tome će kasnije u srijedu glasati na odboru za pravosuđe.

Barr, ujedno glavni državni odvjetnik, je na saslušanju u Senatu prošlog tjedna rekao da je Muelleru bilo "omogućeno da dovrši svoju istragu kako je njemu odgovaralo" te da je Mueller imao vrijeme, novac i izvore koji su mu bili potrebni za istragu koja je trajala 22 mjeseca. (Hina) 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene