Predsjednik SAD-a Donald Trump
Predsjednik SAD-a Donald Trump Foto: Afp

Donald Trump je na izvještaj New York Timesa, u kojem se tvrdi da je platio samo 750 dolara poreza na dohodak, odgovorio objavama na Twitteru. Međuostalim, napisao je i da ima ''nevjerojatnu imovinu'' i ''izrazito malo dugova".


Američki predsjednik Donald Trump u ponedjeljak je rekao da je platio "milijune dolara poreza" te da je imao pravo na porezne olakšice i amortizaciju, nakon napisa New York Timesa da je godišnje državi platio samo 750 dolara poreza.

Vezani članci Donald Trump - 2 Trump u prvom velikom nastupu nakon što je otišao iz Bijele kuće: "Naš pokret tek započinje" Joe Biden potpisuje izvršne uredbe Joe Biden povukao prvi potez nakon ulaska u Bijelu kuću, otkrio i kakvo je bilo pismo koje mu je Trump ostavio

Republikanski predsjednik je u nizu objava na Twitteru odgovarao na izvještaj New York Timesa da je 2016. i 2017. platio samo 750 dolara saveznog poreza na dohodak te da nije platio porez na dohodak deset od proteklih petnaest godina.

"Platio sam milijune dolara poreza, no kao i drugi, imao sam pravo na amortizaciju i porezne olakšice", napisao je na Twitteru.

"Ja imam izrazito premalo dugova. Imam vrlo malo dugova u odnosu na vrijednost imovine".

Republikanski predsjednik, koji će se u utorak navečer po prvi puta na debati susresti s demokratskim protukandidatom Joeom Bidenom prije izbora 3. studenoga, napisao je da ima "nevjerojatnu imovinu" i "vrlo IMPRESIVNA financijska izvješća".

Trump ipak odbija objaviti podatke o plaćenim porezima, odstupajući time od standardne prakse predsjedničkih kandidata desetljećima, tvrdeći da je pod revizijom porezne agencije, no ta institucija ističe kako on ipak smije objaviti te informacije.

Trump je odbacio pisanje New York Timesa i optužio taj medij da je informacije dobio ilegalno.

Glasnogovornica Bijele kuće Kayleigh McEnany opisala je taj članak kao pokušaj političkog atentata u stilu demokratske stranke.

"Vidjeli smo već ovo i ranije... navodne porezne informacije koje izlaze u javnost uoči debate. Pokušali su to i 2016. - nije im uspjelo", rekla je za Fox Business Network.