Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obljetnica susreta dviju vojska

Trump i Putin objavili zajedničko priopćenje o suradnji u Drugom svjetskom ratu: "Možemo ostaviti razlike po strani, graditi povjerenje i surađivati"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki predsjednik Donald Trump i ruski predsjednik Vladimir Putin u subotu su objavili rijetko zajedničko priopćenje u povodu obljetnice susreta američke i sovjetske vojske na Elbi uslijed borbe protiv nacističke Njemačke, navevši to kao primjer suradnje dviju država.

Priopćenje dvojice predsjednika objavljeno je u vrijeme napetih odnosa između SAD-a i Rusije u nizu pitanja, od kontrole naoružanja i ruske intervencije u Ukrajini i Siriji, do američkih optužbi da Rusija širi dezinformacije o koronavirusu i miješa se u američke izbore.

Pročitajte i ovo Aleksej Navaljni Forenzičko izvješće Procurili strašni detalji o smrti Alekseja Navaljnog: Četiri sata bio je čvrsto vezan za ruke i noge Zabrana pobačaja, ilustracija Uoči izbora Jedna savezna država SAD-a vratila se u 19 stoljeće i oživjela zakon o pobačaju iz 1864.

Wall Street Journal piše kako je odluka o zajedničkom priopćenju bila sporna za neke dužnosnike u Trumpovoj vladi, zabrinute da će potkopati kritične američke poruke Moskvi.

Priopćenjem se obilježava susret sovjetskih i američkih vojnika koji se 25. travnja 1945. odvio na mostu na njemačkoj rijeci Elbi. "Taj je događaj predstavljao konačni poraz nacističkog režima“, stoji u objavi. "Duh Elbe je primjer kako naše države mogu ostaviti razlike po strani, graditi povjerenje i surađivati prema zajedničkom cilju“.

Journal piše kako je posljednje zajedničko priopćenje u povodu susreta na Elbi bilo 2010. kada je vlada predsjednika Baracka Obame željele bolje odnose s Moskvom.

Trump se nadao da će posjetiti Moskvu

Trump se nadao da će na obljetnicu posjetiti Moskvu. Ranije je hvalio ruskog predsjednika i suradnju s Moskvom te je rekao kako vjeruje Putinovim tvrdnjama da se Rusija nije miješala u predsjedničke izbore 2016. godine. S druge strane, neki članovi vlade i zastupnici žestoko kritiziraju Rusiju i odnosi između dviju nuklearnih sila najgori su od hladnog rata.

Senatski odbor za tajne službe u kojem većinu drže republikanci u utorak je objavio izvještaj, sukladan procjeni američke obavještajne zajednice iz 2017., da je Rusija dezinformacijama i hakiranjem utjecala na izbore 2016. u korist Trumpa i protiv njegove suparnice Hillary Clinton.

Američki obavještajci upozorili su zastupnike i da se Moskva miješa u predsjedničke izbore 2020., što Rusija odbacuje. (Hina)


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene