Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Trst: Esuli nezadovoljan jer im nije vraćena imovina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ulazak Slovenije u schengensku zonu podijelio je organizacije istarskih "esula" iz Trsta, pa su jedni zatražili dijalog sa Slovenijom o imovini talijanskih izbjeglica s prostora Hrvatske i Slovenije, dok je radikalnija skupina prosvjedovala.

Prosvjedovalo se odlaskom do graničnog prijelaza Lazaret, gdje su u spomen na "žrtve etničkog čišćenja i granice" bacili u more vijence, a onda u tišini pješice prešli granicu, javili su slovenski mediji.

Pročitajte i ovo Predsjednik Milanović sudjelovao na sastanku povodom obilježavanja 20 godina članstva Slovenije u EU, 22. travnja 2024. okupljanje u Brdu kod Kranja Milanović o zasjedanju Sabora: "Neću nikoga požurivati, nikakva alkemija i metafizika, to su vrlo jednostavne stvari" Tuča u Sloveniji hladna fronta VIDEO Dijelove Slovenije poharala tuča, objavljena snimka kako se hladna fronta kreće prema Hrvatskoj

Paolo Sardos Albertini, jedan od čelnika esulskih organizacija u Italiji, izjavio je za Slovenski radio da se prigodom pada granice treba sjetiti onih koji su bili njezine žrtve. 

Političar Roberto Menia je izjavio da bi poštena i slobodna Europa morala skrbiti za to da se esulima vrate kuće jer se oni inače osuđuju na trajni egzodus. 

Oko tristo ljudi iz te skupine iz Trsta je prema granici išlo s bakljama, pjevajući talijansku himnu i ariju Zbor sužnjeva iz opere Nabucco, javili su slovenski mediji.

Predsjednik jedne od esulskih udruga Renzo Codarin uputio je novom slovenskom predsjedniku Danilu Tuerku pismo u kojemu ga poziva na dijalog o "pitanjima koja su još otvorena", misleći pritom na napuštene nekretnine nekadašnjih talijanskih izbjeglica iz Jugoslavije, javila je STA.

Slovenija pitanje optantskih nekretnina smatra riješenim jer je na poseban račun izdvojila sredstva za odštetu određena u tu svrhu Rimskim ugovorom između Italije i bivše SFRJ iz 1983. godine, ali ih Italija do sada nije prihvaćala.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene