Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Trojica čeških generala, koji su nedavno napustili vojsku, bili su prisiljeni otići zbog slučaja oko navodnog ruskog špijuna, izvijestile su češke novine.


Dnevni list Mlada fronta Dnes, pozivajući se na 'vjerodostojan' neimenovan izvor upoznat sa slučajem, izvijestio je da su trojica časnika morala otići iz vojske jer je bojnica, koja je postala voditeljica njihova ureda, održavala kontakte s ruskim špijunom. Nije jasno je li mlada bojnica, koja je radila u glavnom stožeru vojske u gradu Olomoucu, znala da je njen prijatelj špijunirao za Rusiju i je li mu dala bilo kakvu relevantnu informaciju, kaže se u izvješću.

List je napisao da je navodni špijun, imenovan samo kao Robert R., 'radio kao psiholog u jednoj češkoj državnoj ustanovi', i pobjegao pošto je otkriven. Generali su službeno napustili vojsku na vlastiti zahtjev. Radi se o Josefu Sedlaku (50) bivšem češkom predstavniku pri zapovjedništvu NATO-a u Belgiji, Josefu Proksu (50) bivšem zamjeniku načelnika glavnog stožera i Frantiseku Hrabalu (53) bivšem čelniku vojnog ureda predsjednika Vaclava Klausa. (Hina)

Vezani članci Predsjednica s vojnicima (Foto: Dino Stanin/Pixsell) Predsjednica o generalima: "Hrvatska ih treba da se bore za očuvanje istine o Domovinskom ratu!" Sebastian Kurz, austrijski kancelar (Foto: AFP) Nova špijunska afera uzdrmala Austriju: ''To neće poboljšati odnose između EU-a i Rusije''