Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Koliko li je Hrvata?

Tri milijuna siromašnih Talijana

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Italiji ima tri milijuna građana koje statistika smatra siromašnima, odnosno ako dvočlana obitelj ima manje od tisuću eura mjesečno.

U Italiji ima tri milijuna siromašnih osoba, a čak osam milijuna osoba s velikim financijskim poteškoćama od ukupno 60 milijuna Talijana, obznanio je danas statistički zavod (ISTAT). A, vlada desnog centra premijera Silvija Berlusconija je u parlamentu predložila mjere štednje koje će, u prosijeku, koštati talijanske obitelji tisuću eura godišnje.

Pročitajte i ovo Brod koji je prevozio migrante Pokušaj dolaska u Europu UN: 45 migranata nestalo, a četiri mrtve migrantice u dvije tragedije na Sredozmlju Eksplozija u hidroelektrani kod Bologne Užas kod Bologne VIDEO Eksplozija u talijanskoj hidroelektrani: Četvero radnika poginulo, za nekolicinom se još traga

Već od ponedjeljka će Talijani morati plaćati zdravstvene uputnice po 10 eura, što znači da će samo zahtjev za specijalistički pregled koštati i do 50 eura. Vladin prijedlog rezova od 70 milijardi eura do 2014. godine predviđa smanjenje poreskih povlastica za plaćanje vrtića, za školovanje, za djecu itd. Izračunato je kako će ta davanja za pokrivanje državnog duga koštati svaku talijansku obitelj tisuću eura godišnje.

Upravo je danas ISTAT obznanio stupanj siromaštva u Italiji. Računa se kako je dvočlana obitelj siromašna ako nema 992,46 eura mjesečno za životne troškove, te kako u tu skupinu siromašnih dolazi čak 4,6 posto talijanskih građana. Dakle sve dvočlane obitelji koje imaju manje od tisuću eura mjesečno su prema statistici siromašne. Kvote za višebrojne obitelji su drugačije, ali se temelje na tih tisuću eura za dvočlanu obitelj.

Oporbeni lijevi centar traži ostavku Berlusconijeve vlade, koju optužuje da je osiromašila građane, te da se i novim mjerama vodila uzrečicom: 'Uzmimo siromašnima da bi dali bogatima'. (Agencija VLM)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene