Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Šef ogranka druge po veličini ruske banke, Aleksandar Plohin, ubijen je u zgradi u kojoj je živio. Očito se radi o naručenom ubojstvu. To je treće ubojstvo uglednih Rusa u samo mjesec dana.


Plohin je smaknut hicem u glavu kod lifta stambene zgrade, u blizini svog stana. 

Vezani članci Opljačkana poslovnica banke u Vrlici (Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL) Vrlički Robin Hood priznao krivnju, odvjetnik: "S obzirom na okolnosti, ne osjeća se loše" Bankovna kartica (Foto: Thinkstock) Bankar iz Varaždina punih pet godina pljačkao vlastitu banku i tako nakupio čak 2,5 milijuna kuna

Njegovo ubojstvo dogodilo se samo dan nakon sprovoda ugledne novinarke Ane Politkovskaje, koja je ubijena u subotu. 

Nešto ranije ubijen je i predsjednik Ruske središnje banke Andrej Kozlov, koji je bio najeksponiraniji borac protiv pranja novca u Rusiji.
 
Policija je potvrdila da ubojstvo ima sva obilježja naručenog, profesionalno izvedenog prljavog posla. Prema dosadašnjim informacijama, ubojstvo su izvela dvojica napadača.
 
Početkom 90-ih i kasnije, naručena ubojstva bila su ruska svakodnevica. No, nakon dolaska Vladimira Putina na mjesto predsjednika, vlasti su se počele žestoko obračunavati s kriminalom i broj mafijaških ubojstava se znatno smanjio.

Sada se čini da su vlasti pred novim izazovom.

Po broju ubojstava Rusija je i dalje pri vrhu zemalja koje more slične brige, a podaci o rješavanju slučajeva posebno su porazni - do sada je riješeno tek 10 do 20 posto naručenih ubojstava.