Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sarajevska policija uhitila je, a kasnije i uputila na Psihijatrijsku kliniku gdje mu je pružena adekvatna pomoć 46-godišnjeg Mevludina Gurdića. On je prijetnjama pokušavao iznuditi nagradu od 5 milijuna dolara koliko je za uhićenje haaškog optuženika Radovana Karadžića nudila američka vlada.


Kako prenose lokalni mediji, Gurdić je uhićen nakon što je uputio 'ozbiljne prijetnje' djelatnicima američkog veleposlanstva u BiH. Policija je potvrdila uhićenje kao i razlog Gurdićeva privođenja, a 'Oslobođenje' piše kako je on, nazvavši veleposlanstvo SAD-a, djelatnici koja je odgovorila na poziv kazao kako mu je sada žao što je otkrio Karadžićev identitet te da će SAD zbog neisplaćivanja nagrade 'kazniti nebeske sile'.

Vezani članci Ravnatelj OSA-e Osman Mehmedagić Uhićen ravnatelj obavještajne službe BiH: Krivotvorio diplomu, prao novac... Godišnja nagrada Luka Ritz Uručene ovogodišnje nagrade Luka Ritz, Fuchs poručio: ''To nas ispunjava osjećajem ponosa na sve te mlade ljude''

Gurdić je u lipnju ove godine danima prosvjedovao pred Uredom Visokog predstavnika za BiH u Sarajevu kada je po prvi puta ustvrdio kako je upravo on zaslužan za Karadžićevo uhićenje. Medijima je izjavio kako je koristeći svoje posebne moći otkrio da se Karadžić krije u Beogradu pod lažnim imenom Dragana Dabića. Gurdić je 2008. godine pravomoćno osuđen na kaznu zatvora od dvije godine nakon što je proglašen krivim za nanošenje ozbiljnih tjelesnih ozljeda jednoj osobi te za pokušaj ubojstva druge. Razlog tome je ponovo bio navodni novčani dug kojega je Gurdić pokušao 'utjerati'. Tijekom prvostupanjskog postupka sudski vještaci su utvrdili kako Gurdić nije u stanju pratiti tijek suđenja zbog psihičkih smetnji. 

Nakon uhićenja Gurdić je priveden u MUP Kantona Sarajevo na saslušanje, a potom je prebačen u Odsjek za zadržavanje MUP-a. Nakon toga, piše Dnevni Avaz, upućen je na Psihijatrijsku kliniku, gdje mu je pružena adekvatna pomoć.(S.D./Hina)