Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kod pacijenta iz Velike Britanije koji je bio nositelj HIV-a stanice virusa postale su "nemjerljive" nakon što su mu transplantirane matične stanice.


Drugi je to takav slučaj zabilježen u modernoj medicini, izvijestili su liječnici u časopisu Nature, a prenosi BBC.

Vezani članci Ekskluzivno za Provjereno progovorila majka koja je odbila kemoterapiju za svoju kćer (Foto: Dnevnik.hr) - 5 Tko je majka koja je novac za liječenje djeteta trošila na sebe: "To je ono najstrašnije. Malena joj je bila izvor prihoda" Respirator, ilustracija Cijepljenje je besplatno, a za liječenje teško oboljelog na respiratoru zaposleni s prosječnom plaćom trebaju raditi 18 mjeseci

Pacijent se inače liječi od raka. Posljednjih je 18 mjeseci u remisiji HIV-a i više ne uzima lijekove. Istraživači ipak naglašavaju kako je prerano tvrditi da je muškarac iz Londona "izliječen od HIV-a".

Također, ističu da ovakav pristup nije primjenjiv na sve zaražene HIV-om no može pomoći u pronalaženju univerzalnog lijeka.

Pacijentu, čije ime nije otkriveno, HIV je dijagnosticiran još 2003. godine, a uznapredovali Hodgkinov limfom 2012. kojeg su mu liječili kemoterapijom. Uz terapiju, implementirane su mu matične stanice od donatora otpornog na HIV, što je u konačnici dovelo do remisije i tumora i HIV-a. U tretman ovog pacijenta bili su uključeni i istraživači sa Sveučilišta u Londonu, londonskog Imperial Colledgea te Sveučilišta Oxford.

Nova nada

Ovo je drugi put da je pacijent liječen na ovaj način završio u remisiji HIV-a.

Prije desetak godina, jednom je pacijentu u Berlinu transplantirana koštana srž darivatelja koji je prirodno bio imun na virus.

Timothyju Brownu, prvoj osobi u povijesti koja je "pobijedila" HIV/Aids, dva puta su transplantirane stanice te je prošao radioterapiju zbog leukemije, što je mnogo agresivniji tretman.

"Ovim posljednjim postignućem kod pacijenta u Londonu kod kojeg smo koristili sličan pristup, pokazali smo da pacijent iz Berlina nije bio anomalija te da su tretmani koje smo primjenili kod obojice eliminirali HIV u oba slučaja", pojasnio je prof. Ravindra Gupta s UCL-a i voditelj istraživačkog tima.

Prof. Eduardo Olavarri s londonskog Imperial Colledgea, rekao je kako uspjeh s transplantacijom matičnih stanica daje novu nadu i širi mogućnosti kod novih strategija koje bi se mogle primijeniti na borbu s virusom HIV-a.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju