Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dušnik uzgojen iz matičnih stanica

Transplantirali joj dušnik uzgojen u laboratoriju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Transplantirani organ presađen je u lipnju ove godine 30-godišnjoj Claudiji Castillo iz Kolumbije, koja živi u Barceloni, i godinama boluje od tuberkuloze. Rezultati uspješne transplantacije objavljeni su u medicinskom časopisu The Lancet.

Mjesecima nakon operacije Castilo je rekla kako je oporavak potrajao ali da se sada osjeća dobro.

Pročitajte i ovo Morgan Ribeiro umrla je u Beogradu Operirala želudac Oglasio se turski kirurg čija je pacijentica nakon zahvata umrla u Srbiji, otkrio na što sumnja Morgan Ribeiro umrla je u Beogradu Operirala želudac u Turskoj Britanija na nogama zbog smrti djevojke u Beogradu, oglasila se i vlada: "Upozoravali smo"

Liječnici su se na ovaj potez odlučili, nakon što joj je kolabirao lijevo plućno krilo u ožujku, te je morala redovito posjećivati bolnicu kako bi joj oslobodili dišne puteve i omogućili disanje. U ovakvom stanju nije se mogla brinuti za svoju djecu, prenosi Daily Mail.

Liječnici su mislili kako je jedino rješenje uklanjanje njezina lijevog plućnog krila. Liječnik Paolo Macchiarini pak predložio je transplantaciju dušnika umjesto uklanjanja plućnog krila.

Liječnici su dobili donirani dušnik od 51-godišnjakinje koja je preminula nakon izljeva krvi u mozak. Znanstvenici sa sveučilišta u Padovi skinuli su sve stanice pacijentice s njezina dušnika ostavljajući samo cijev s spajajućim tkivom.

Za to su vrijeme liječnici sa sveučilišta u Bristolu uzeli uzorak Castilline koštane srži s kuka. Oni su iz stanica koštane srži kreirali stanice tkiva kako bi prekrili i stavili ih na donirani dušnik.

Stručnjaci sa sveučilišta u Milanu zatim stavili su novu uzgojenu hrskavicu i tkivo na donirani dušnik i transplantirali ga Claudiji Castillo. Zasad nije pokazala nikakve znakove odbacivanja organa i ne pije nikakve lijekove imunološke lijekove koji mogu imati nuspojave kao što je visoki krvni tlak, otkazivanje bubrega i rak.

Sada se može brinuti o svojoj djeci i hodati bez da ostane bez zraka.

Liječnici se nadaju da će i dalje ostati u dobrom zdravstvenom stanju.

Od ovakvih transplantacija korist mogu imati djeca rođena s problematičnim dišnim putevima, ljudi s ožiljcima ili tumorima na dušniku i onima kojima je dušnik kolabirao. Pretpostavlja se da će se tehniku upotrebljavati za organe kao što su crijeva, mjehur i reproduktivne organe.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene