Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svjetski trgovinski centar 1

'Toranj Slobode' ponovo dominira panoramom južnog Manhattana

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Novi toranj, sagrađen na mjestu bivših 'Blizanaca' jedanaest godina nakon njihovog rušenja dominira panoramom južnog dijela Manhattana.

Većina memorijalnog kompleksa površine 32.374 četvornih metara otvorena je prošle godine, na 10. godišnjicu napada, a do sada ga je posjetilo oko 4,5 milijuna ljudi.

Muzej ispod trga još je nedovršen, a kako javlja Reuters, upravo je postignut dogovor o nastavku izgradnje Nacionalnog muzeja 11. rujna. Gradonačelnik Michael Bloomberg je potvrdio da je razriješen spor između zaklade koja vodi gradnju muzeja i Lučke kapetanije New Yorka i New Jerseya te će se radovi na podzemnoj strukturi sada nastaviti. Troškovi izgradnje procjenjuju se na 700 milijuna do milijarde dolara.

Pročitajte i ovo Pušenje (Foto: AFP) Kad Bloomberg nešto naumi... Američki milijarder odriješio kesu za borbu protiv pušenja Slika nije dostupna Danas su milijarderi SKROMNI POČECI Neglamurozni prvi poslovi uspješnih ljudi

>> Povijest 'Blizanaca': Stvari koje možda niste znali

Na mjestu Ground Zero-a gradi se više tornjeva. Svjetski trgovinski centar 1, nekad poznat i kao Toranj slobode, otvorit će se 2014. na sjeverozapadnom uglu lokacije trgovinskog centra s oko 278.000 četvornih metara uredskog prostora, a imat će 104 kata i pet podzemnih katova.

Prva uredska zgrada koja će se otvoriti, u listopadu 2013. na jugoistočnom uglu lokacije, imat će 72 kata i to će biti Svjetski trgovinski centar 4. Sjeverno od njega niče Svjetski trgovinski centar 3 koji će imati 80 katova. Toranj broj 2 je tak u začetku i trebao bi imati 88 katova. Sveukupno će biti izgrađeno sedam nebodera.

Ispod memorijalnog kompleksa gradi se prometno čvorište koje će povezivati 13 linija podzemne željeznice i vlakove za New Jersey, a njegovo je otvaranje predviđeno 2015. Cijena izgradnje novog željezničkog kolodvora prvotno je procijenjena na 2.2 milijarde dolara, a sada se očekuje da će premašiti 3.5 milijarde dolara.

Planirana izgradnja centra reproduktivne umjetnosti, koji bi uključivao i kazališnu dvoranu s tisuću mjesta, već je godinama neizvjesna, no ove je godine osnovan upravni odbor kojem je povjerena zadaća prikupljanja donacija za izgradnju centra. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene