Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nikad isprobano na toj dubini

'Top kill': Počela nova akcija protiv curenja nafte

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
BP je objavio da je počela nova akcija kojom će pokušati prekinuti curenje nafte iz cijevi u Meksičkom zaljevu, javlja BBC.

Radi se o akciji pod nazivom 'Top kill', postupku koji je uspješno poduziman na bušotinama na kopnu. No, nikad nije isproban na tako velikoj dubini od 1500 metara ispod morske površine. Vlasti SAD-a dale su zeleno svjetlo za novi pokušaj. No, kompanija je očajna. Svi dosadašnji pokušaji da prekinu sukljanje nafte iz bušotine propali su. Izvršni direktor BP-a Tony Hayward šanse za uspjeh ovim novim pokušajem procijenio je na 60 do 70 posto.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Eksplozija naftne platforme Godišnjica katastrofe: 'Bila je to najgora godina našeg života' Slika nije dostupna Upumpavanje tekućina Istjecanje nafte moglo bi se zaustaviti idući tjedan

Plan je u bušotinu ugurati 25 tona guste tekućine, svojevrsnog mulja, kako bi se potisnulo istjecanje nafte, a ako sve bude išlo po planu odmah nakon toga rupu će zaliti cementom. Večeras je počela prva faza ubacivanja tekućine u bušotinu.

>> Mrlja stigla do močvara Louisiane, BP najavio cementiranje bušotine

Akcija je trebala početi još ujutro, no odužila su se testiranja. Stručnjaci naime strahuju da bi uređaj (tzv. blowout preventer), koji je veličine četverokatnice i koji je trebao spriječiti istjecanje nafte, a koji se nalazi na samoj bušotini i iz kojega izlazi cijev kroz koju curi nafta, mogao eksplodirati ako nastane previsok tlak zbog nafte koja kulja iz zemljine utrobe i mase koju kompanija namjerava upumpati u bušotinu. Tada bi moglo doći do još jačeg curenja nafte i time daleko većeg problema, koji je i dalje moguć. Stoga će operaciju u svakom trenutku nadgledati cijeli niz stručnjaka.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene