Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ratni ministar unutarnjih poslova Republike Srpske Tomislav Kovač optužen je za sudjelovanje u genocidu nad Bošnjacima Srebrenice počinjenom u srpnju 1995., potvrđeno je u petak iz Tužiteljstva Bosne i Hercegovine.


Tomislav Kovač (58) u vrijeme napada vojske i policije bosanskih Srba na zaštićenu zonu Srebrenice i Žepe, kada je ubijeno najmanje osam tisuća bošnjačkih muškaraca i dječaka, bio je na dužnosti zapovjednika policijskog stožera zaduženog za tu operaciju, a ujedno je kao zamjenik ministra unutarnjih poslova RS-a operativno zapovijedao svim policijskim postrojbama.

Vezani članci Ana Brnabić Srpski dužnosnici neće u Srebrenicu dok se ne kazni napadače na Vučića prije šest godina, Brnabić: ''Ne vidim da nam je tamo mjesto'' Komemoracija za žrtve genocida u Srebrenici Stotine ljudi pristižu na komemoraciju u Srebrenicu: Danas će u pokopati 19 žrtava genocida, najmlađe su imale 16 godina

U optužnici se navodi kako je Kovač bio sudionik udruženog zločinačkog pothvata čiji je cilj bio progon cjelokupnog bošnjačkog stanovništva iz Srebrenice i Žepe. To je rezultiralo pogubljenjem tisuća zarobljenih, a potom sustavnim nastojanjima da se prikriju dokazi o počinjenim zločinima, uključujući i premještanje posmrtnih ostataka iz masovnih grobnica i njihovo skrivanje.

Optužnica protiv Kovača sadrži trinaest točaka u kojima se navodi kako su policijske postrojbe pod njegovim zapovjedništvom sudjelovale u zarobljavanju bošnjačkih muškaraca i dječaka, njihovu prisilnom zatočenju te potom u masovnim likvidacijama na različitim lokacijama poput Kravice, Cerke, Pilice, Banjeva, Sandića i Konjević Polja.

Optuženi Kovač živi u Beogradu te uz bosanskohercegovačko ima i državljanstvo Srbije, a ranije je videovezom svjedočio u drugim suđenjima protiv osoba optuženih za genocid u Srebrenici.

Tomo Kovač prijeratni je policajac koji je bio na službi u Sarajevu i među prvima je koji su se pridružili Srpskoj demokratskoj stranci (SDS) nakon njezina osnutka početkom 1990-ih.

Slovio je za osobu od posebna povjerenja Radovana Karadžića, a od 1993. do 1995. godine obnašao je dužnost ministra policije RS-a.