Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Raste zabrinutost

Tko će obnoviti Houston ako se provede Trumpova antiimigracijska politika?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kad Houston počne ponovnu izgradnju tisuća domova uništenih tropskom olujom Harvey sljedećih tjedana, ljudi poput Jaya de Leona imat će pune ruke posla – ostanu li tamo.

Meksički imigrant De Leon (47) vlasnik je omanje građevinske tvrtke u Houstonu, a on i njegovi građevinarski radnici rade upravo na poslovima rušenja i obnove koji su gradu potrebni.

Pročitajte i ovo Donald Trump - 5 Progovorio i o Melaniji Trump u prvom intervjuu nakon povijesne presude: "To su bolesni i zli ljudi" Slika nije dostupna 32.000 evakuiranih Jedna od najskupljih u američkoj povijesti: Najmanje 35 mrtvih u tropskoj oluji Harvey

Međutim, poput velikog dijela građevinskih radnika u Teksasu, De Leon i većina radnika ilegalno žive u Sjedinjenim Državama, a ta bi činjenica mogla zakomplicirati stvari.

Istraživački centar Pew procijenio je prošle godine da je 28 posto teksaške građevinske radne snage bez dokumenata, dok je prema drugim studijama radnika bez dokumenata do 50 posto.

U Teksasu je koncem 2014. u građevinskoj industriji bilo zaposleno 23 posto odraslih osoba bez dokumenata, što je više nego u bilo kojem drugom sektoru, prema podacima instituta za migracijsku politiku.

Imigranti bez dokumenata osjećaju sve veću zabrinutost u Teksasu zbog Trumpove antiimigracijske politike.

Raste strah

De Leon koji u zemlji živi 20 godina i ima dvoje djece s državljanstvom rekao je da su izmjene u zakonu uplašile gradsku građevinsku radnu snagu. Proteklih je tjedana, kazao je, jedan od njegovih zaposlenika napustio državu a drugi se vratio u Meksiko. Obojica su to učinila iz straha da će, ostanu li u gradu, biti uhićeni.

Radnici koji odlaze, rekao je, predstavljaju problem u Houstonu devastiranom tropskom olujom Harvey. Ogromna materijalna šteta na komercijalnim zgradama, obiteljskim domovima, cestama i mostovima vjerojatno će biti u desecima milijardi američkih dolara.

"Situacija koju prolazi Houston koji je pretrpio uragan bit će vatreno krštenje za republikance i guvernera koji su odobrili te radikalne zakone", rekao je De Leon. "Trebat će naše radnike migrante da obnove grad. Vjerujem da je bez nas to nemoguće."

Radnici bez dokumenata rade širok raspon poslova, od postavljanja prozora, zidanja, vodovodnih instalacija i postavljanja žica.

Manjak kadrova

Stan Marek, direktor Izgradnje Marek u Teksasu, rekao je da tvrtka ne zapošljava imigrante bez dokumenata te da teško pronalazi dovoljno obučene američke radnike.

"Kriza je", rekao je Marek. "Tisuće je domova oštećeno. Nema načina da postojeća (legalna) radna snaga to sve napravi."

Marek je rekao da bi želio vidjeti da savezna vlada da izvanredne radne dozvole radnicima bez dokumenata koji bi radili u obnovi i izgradnji. U protivnom, te imigrante vjerojatno će uposliti tvrtke koje ne plaćaju poreze niti osiguravaju benefite poput plaćanja naknada ili prekovremenih sati.

Zasad je nemoguće procijeniti koliko će biti potrebno dodatnih građevinskih radnika u Teksasu, no u 12 mjeseci nakon uragana Katrine koji je 2005. pogodio Louisianu bilo je potrebno 14.800 radnika u tom sektoru, pokazuju podaci američke vlade.

Mnogi već otišli u druge države

Oko 25 posto građevinskih radnika uključenih u čišćenje New Orleansa bilo je bez dokumenata, prema studiji koju su proveli istraživači na sveučilištima Tulane i UC Berkley. U studiji je naglašeno da su radnici bez dokumenata pogotovo bili izloženi riziku eksploatacije.

Nestašica radne snage vjerojatno će biti sve veća, upozoravaju mnoge građevinske tvrtke. Ranije ove godine, skupina latinoameričkih izvođača građevinskih radova poslala je pismo teksaškom guverneru Gregu Abbottu u kojemu ga upozoravaju da će nova zakonska ograničenja dovesti do toga da će biti "teško pronaći iskusne radnike".

Javier Arrias, voditelj udruge latinoameričkih izvođača radova i jedan od potpisnika pisma, rekao je za Reuters da su "mnogi radnici već otišli u druge države".

Abbotov ured nije odgovorio na zahtjev za komentar o ulozi koju bi radnici bez dokumenata mogli imati u oporavku zemlje.

Druge mogućnosti

Elizabeth Theiss, predsjednica antiimigracijske skupine Stop The Magnet sa sjedištem u Houstonu, vidi druge mogućnosti osim one da se upošljavaju radnici bez dokumenata.

Ona kaže da bi se u obnovi trebali uposliti američki veterani i drugi državljani kojima je potreban posao.

Theiss priznaje da bi obnova mogla biti sporija, barem na početku, ako u njoj ne sudjeluju radnici bez dokumenata, ali dodaje da će ponovna izgradnja biti spora po bilo kojem scenariju.

"Duboko je tragično i neamerički da će se tako mnogo radnika i radnica koji će sudjelovati u ponovnoj izgradnji Houstona i ostatka države – istodobno suočavati s tragedijom u vlastitim životima", rekao je Jose Garza, izvršni direktor projekta za obranu radnika.

De Leon je rekao da je njegova obitelj dobro prošla jer nije pretrpjela štete od poplave. On je sada posvećen skupljanju namirnica za imigrantske obitelji koje su u skloništima i boje se tražiti više pomoći od vlasti. Na kraju, rekao je De Leon, predsjednik Donald Trump mora biti svjestan toga da "će biti nemoguće izgraditi Houston bez imigrantske radne snage. Nelogično je – što je on rekao svojim riječima i što se zaista događa". (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene