Tijekom dana visoki državni dužnosnici zajedno s obitelji Karimov održavaju sastanke iza zatvorenih vrata u svrhu postizanja dogovora oko novog predsjednika.


U svom rodnom gradu Samarkandu danas je pokopan Islam Karimov, čovjek koji je na mjestu predsjednika ovu zemlju vodio posljednjih 25 godina.

Iako je Karimov u očima zapada bio diktator koji se nije libio kršenja ljudskih prava, njegov lijes mnogi su ispratili u suzama. Naime, za velik broj Uzbekistanaca on je jedini šef države kojeg su znali, a tu su i nejasnoće oko potencijalnog nasljednika predsjedničke pozicije. Među ljudima se javila tuga, ali i osjećaj nesigurnosti.

Tko će preuzeti vlast u ovoj zemlji ne zanima samo Uzbekistance. Budući da je ova zemlja bedem protiv islamista u središnjoj Aziji, a Karimov je bio jedan od najoštrijih protivnika raznih džihadističkih pokreta, popunjavanje najmoćnije pozicije u toj zemlji s velikim će zanimanjem pratiti Rusi, ali i Amerikanci te Kinezi.

Analitičari tvrde kako tijekom dana visoki državni dužnosnici zajedno s obitelji Karimov održavaju sastanke iza zatvorenih vrata u svrhu postizanja dogovora oko novog predsjednika.

Mnogi smatraju kako se o potencijalnom nasljedniku može nagađati i iz kadrova snimljenih na sprovodu. Naime, u prvom redu do lijesa stajali su premijer Shavkat Mirziyoyev i ministar financija Rustam Azimov koje se već ranije spominjalo kao najizglednije nasljednike Islama Karimova.