Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Edvard Broz, Titov unuk, kojem se sudi za izazivanje prometne nesreće u kojoj je smrtno stradao njegov prijatelj, napustio je Beograd bez putovnice kako bi, navodno, u Hrvatskoj podigao zaostale mirovine.


Edvard Broz optužen je da je prije 16 godina izazvao nesreću u kojoj je poginuo njegov prijatelj, pobjegao je iz Srbije prije završnog suđenja. Napustio je Srbiju bez putovnice, a njegov odvjetnik Vladan Petrović tvrdi da je bio prisiljen otići jer mu beogradski Okružni sud nije htio vratiti putovnicu i omogućiti odlazak u Hrvatsku zbog reguliranja mirovine, prenosi srbijanski Press.

Vezani članci Policija, ilustracija Tragedija u blizini Varaždinskih toplica: Prevrnuo se traktor, vozač preminuo na mjestu Splitska policija Kamionom pregazio ženu na rivi na Hvaru: Policija traži očevice da otkrije kako je došlo do nesreće

'Bio je u teškom financijskom položaju i više nije mogao izdržati. Morao je podići zaostale mirovine i zbog toga je odlučio napustiti Srbiju. Predložio sam našem Okružnom sudu da prepusti slučaj hrvatskom pravosuđu', izjavio je Petrović te dodao kako je ostalo samo izricanje presude. 

Nakon što je početkom godine uhićen na graničnom prijelazu Bratovci, Edvard Broz je istražnom sucu rekao da je u Srbiju došao potpuno svjesno, znajući da mu pritvor neće biti ukinut sve dok ne bude saslušan te da je računao da će biti uhićen. 

'Nisam kalkulirao s mogućim ishodom i prije dolaska u Beograd procijenio sam da je krajnje vrijeme da se odužim najboljem prijatelju. U prometnoj nesreći sam pretrpio teške ozljede, prijelome rebara, zdrobljeno lijevo rame, otvoreni prijelom podlaktice i kontuziju glave, dok je moj sin bio u komi. Nakon liječenja očekivao sam da ću na sud biti pozvan redovitim putem', ispričao je Broz. 
 
Na prvih nekoliko sudskih poziva Broz je uredno dolazio, no, iznenada je prestao nakon čega mu je izvanraspravno vijeće Okružnog suda odredilo pritvor. 

Okružno tuižilaštvo u Beogradu tereti Broza za teško djelo protiv sigurnosti prometa sa smrtnim ishodom, jer je vozio pod utjecajem alkohola. Tijekom postupka utvrđeno je da je Broz u trenutku nesreće imao 2.05 promila alkohola u krvi, što je on na suđenju negirao.