Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na zahtjev suda

TAJNA Titovih sefova: Otvoreni nakon 33 godine!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Državna komisija otvorila je sefove u Narodnoj banci Srbije, u kojima je Predsjedništvo SFRJ pohranilo Titove stvari nakon njegove smrti, prenosi B92.

Tročlana državna komisija je u ime predsjednika Srbije, nakon više od tri desetljeća, otvorila sefove u kojima su stvari Josipa Broza Tita. Na čelu komisije bio je profesor Oliver Antić, savjetnik srbijanskog predsjednika.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pet komada Iz Kuće cvijeća nestala Jovankina odlikovanja Slika nije dostupna Biografija prve dame Od Titove ljubimice, preko 'ruba provalije' do potpune izoliranosti

Tajna još desetak dana - odlučio Nikolić

Što je delegacija u NBS otkrila, u narednih desetak dana ostat će tajna, dok se ne utvrdi priroda nađenih stvari, što je dogovoreno i sa srbijanskim predsjednikom Nikolićem . Obzirom da se 33 godine nije znalo što je u sefovima, jesu li  tamo osobne Brozove stvari ili neke stvari u vlasništvo države, te kako je administracija na ove sefove čak i zaboravila, zadatak Komisije je da zapisnički utvrdi sadržaj pohranjenih vreća.

U vrećema vrijedne slike, zlato i Titovi honorari? 

Navodno se u jednoj vreći nalazi popis onoga što se nalazi u preostalim zapečaćenim vrećama, prvi je zadatak Komisije utvrditi činjenično stanje, te usporediti popise. Nakon toga će obavijestiti sud ima li stvari, koje bi trebale ući u ostavinsku masu.

Otvaranje sefa dogodilo se na inicijativu Prvog osnovnog suda u Beogradu, pred kojim se vodi ostavinska rasprava između Titovih nasljednika. Sud je krajem prošle godine uputio zahtjev Kabinetu predsjednika Srbije da, kao pravni nasljednik nekadašnjeg Predsjedništva, omogući uvid u sadržaj sefova.

Prema jednoj verziji, komisija je, nakon Titove smrti, popisala 14 vreća, a u njima su bila vrijedne slike iz vremena srpskih kraljevskih dinastija. Prema drugoj verziji, radi se o 11 vreća punih zlata, nakita, zadnje Titove predsjedničke plaće i autorski honorari, pišu Novosti. Ako Komisija, uz pomoć vještaka, utvrdi da je u vrećama bilo išta od osobnih stvari bivšeg predsjednika SFRJ, o tome će obavjestiti sud i predati stvari u sudski depozit.

Komisija nekadašnjeg Predsjedništva SFRJ popisala je 9. ožujka 1982. i značajnu dinarsku sumu i nekoliko desetina tisuća engleskih funti, te drugih stranih valuta. Predala ih je Narodnoj banci Jugoslavije, čiji je pravni sljedbenik NBS. Jesu li oni u sefu ili na posebnim računima, znat će se tek nakon što Kabinet predsjednika Srbije javno objavi sadržaj Titovih sefova.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene