Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na zahtjev suda

TAJNA Titovih sefova: Otvoreni nakon 33 godine!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Državna komisija otvorila je sefove u Narodnoj banci Srbije, u kojima je Predsjedništvo SFRJ pohranilo Titove stvari nakon njegove smrti, prenosi B92.

Tročlana državna komisija je u ime predsjednika Srbije, nakon više od tri desetljeća, otvorila sefove u kojima su stvari Josipa Broza Tita. Na čelu komisije bio je profesor Oliver Antić, savjetnik srbijanskog predsjednika.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Biografija prve dame Od Titove ljubimice, preko 'ruba provalije' do potpune izoliranosti Slika nije dostupna Titova udovica u bolnici Naglo se pogoršalo zdravstveno stanje Jovanke Broz

Tajna još desetak dana - odlučio Nikolić

Što je delegacija u NBS otkrila, u narednih desetak dana ostat će tajna, dok se ne utvrdi priroda nađenih stvari, što je dogovoreno i sa srbijanskim predsjednikom Nikolićem . Obzirom da se 33 godine nije znalo što je u sefovima, jesu li  tamo osobne Brozove stvari ili neke stvari u vlasništvo države, te kako je administracija na ove sefove čak i zaboravila, zadatak Komisije je da zapisnički utvrdi sadržaj pohranjenih vreća.

U vrećema vrijedne slike, zlato i Titovi honorari? 

Navodno se u jednoj vreći nalazi popis onoga što se nalazi u preostalim zapečaćenim vrećama, prvi je zadatak Komisije utvrditi činjenično stanje, te usporediti popise. Nakon toga će obavijestiti sud ima li stvari, koje bi trebale ući u ostavinsku masu.

Otvaranje sefa dogodilo se na inicijativu Prvog osnovnog suda u Beogradu, pred kojim se vodi ostavinska rasprava između Titovih nasljednika. Sud je krajem prošle godine uputio zahtjev Kabinetu predsjednika Srbije da, kao pravni nasljednik nekadašnjeg Predsjedništva, omogući uvid u sadržaj sefova.

Prema jednoj verziji, komisija je, nakon Titove smrti, popisala 14 vreća, a u njima su bila vrijedne slike iz vremena srpskih kraljevskih dinastija. Prema drugoj verziji, radi se o 11 vreća punih zlata, nakita, zadnje Titove predsjedničke plaće i autorski honorari, pišu Novosti. Ako Komisija, uz pomoć vještaka, utvrdi da je u vrećama bilo išta od osobnih stvari bivšeg predsjednika SFRJ, o tome će obavjestiti sud i predati stvari u sudski depozit.

Komisija nekadašnjeg Predsjedništva SFRJ popisala je 9. ožujka 1982. i značajnu dinarsku sumu i nekoliko desetina tisuća engleskih funti, te drugih stranih valuta. Predala ih je Narodnoj banci Jugoslavije, čiji je pravni sljedbenik NBS. Jesu li oni u sefu ili na posebnim računima, znat će se tek nakon što Kabinet predsjednika Srbije javno objavi sadržaj Titovih sefova.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene