Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nova strategija

Tisuće marinaca čekaju Obaminu objavu za napad na Helmand

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ubrzo nakon što američki predsjednik Barack Obama u utorak predstavi svoju novu strategiju za Afganistan, oko 9.000 marinaca počet će završne pripreme za razmještaj na jugu Afganistana i napade na talibanska uporišta koji su ove godine usporeni zbog manjka postrojbi i političkog pritiska vlade u Kabulu, piše The Washington Post citirajući visoke američke dužnosnike.

Ovo marinsko pojačanje bit će prvo koji će ući u Afganistan u sklopu nove Obamine strategija vođenja rata u toj zemlji. Oni će udvostručiti američke snage u južnoj pokrajini Helmandu, što će poslužiti kao ključni ispit za afganistansku vladu, predsjednika Hamida Karzaija i protuterorističku strategiju generala Stanleyja McChrystala, zapovjednika snaga SAD i NATO-a u Afganistanu. ‘Prve postrojbe koje će otići tamo bit će marinci. Mi nastojimo predvidjeti odluku, a očekuju nas i neke prilično teške borbe’, rekao je zapovjednik marinskog korpusa general James Conway u subotu u Afganistanu. Marince bi već u veljači trebalo slijediti oko tisuću američkih vojnih instruktora za obuku afganistanske vojske i policije, rekli su dužnosnici. Nove snage neće početi s razmještajem prije nego Obama objavi novu strategiju u govoru u vojnoj akademiji u West Pointu, u državi New York.

Pročitajte i ovo Policija Sjeverne Irske, ilustracija Brutalan napad u Sj. Irskoj Mladića pribili čavlima na ogradu: Policija objavila detalje Mjesto napada terorizam u Australiji Tinejdžer izbo muškarca kuhinjskim nožem, ustrijelila ga policija

Postupni razmještaj

Da bi se ispunio cilj, afganistansko ministarstvo obrane mora dovesti oko 5.000 novaka mjesečno Očekuje se da će revidirani plan uključivati postupni razmještaj 30.000 do 35.000 dodatnih vojnika, u idućih 12 do 18 mjeseci, navodi Post. Postupni razmještaj potaknut je djelomice manjkom infrastrukture u Afganistanu, ali i mogućnošću otkazivanja dijela pojačanja ako Karzaijeva vlada ne ispuni ciljeve iskorjenjivanja korupcije i brige za vlastiti narod, rekli su dužnosnici Bijele kuće. Obama će prve rezultate očekivati iz pokrajine Helmand, mjestu nekih od najtežih borbi u ovoj godini. Početkom godine u nju je poslano oko 10.000 marinaca koji su uspjeli istisnuti talibane iz nekoliko većih gradova i nakon duljeg vremena vratiti afganistansku vojsku i policiju u to područje. Američka ofenziva ipak nije uspjela potisnuti talibane iz gradova kao što je Mardžah, s oko 50.000 stanovnika, koji je ostao glavno središte trgovine opijumom u središnjem Helmandu. Zapovjednici marinca ne sumnjaju da će dodatnih 9.000 vojnika istisnuti Talibane iz njihovih uporišta u Helmandu.

Tko će osigurati potrebne snage?

Međutim, brine ih odgovor vlade u Kabulu za koju izgleda da će osigurati samo 60 posto od snaga potrebnih za napad na Mardžeh, navodi list. Karzai je ranije ove godine intervenirao da zaustavi američko-afganistanski napad na taj grad, jer su se stanovnici žalili na brojne civilne žrtve. Predstojeći napad pokazat će i njegovu spremnost da udari na svoje saveznike povezane s proizvodnjom opijuma, rekli su američki dužnosnici. Zabrinutost izaziva i pitanje mogu li afganistanska vlada i američka vojska ispuniti agresivne nove ciljeve za afganistansku vojsku i policiju iz nove Obamine strategije.

Talibani nude koliko i Vlada

Novi planovi administracije, koji će vjerojatno dobiti snažan naglasak u Obaminu govoru u utorak navečer, pozivaju na rast afganistanske vojske na oko 134.000 vojnika do listopada 2010., četiri godine ranije nego u prvotnom planu. Da bi ispunilo taj cilj, afganistansko ministarstvo obrane mora dovesti oko 5.000 novaka mjesečno i dramatično smanjiti osipanje postojećih bataljuna. Afganistanski vojnici i policajci nedavno su dobili 40-postotnu povišicu plaće, no još je prerano da se vidi hoće li to riješiti problem s novačenjem, rekli su američki dužnosnici. ‘Ta ih je povišica izjednačila s onim što nude talibani’, rekao je visoki američki časnik u Kabulu za The Washington Post. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene