Prvi uragan sezone pogodio je u četvrtak navečer obalu Sjeverne Karoline, a snažni vjetrovi i jaka kiša prisilili su tisuće Amerikanaca da promjene planove za Dan neovisnosti, jer su za neka područja izdane naredbe za evakuaciju.


Uragan Arthur prešao je preko obale kod Cape Lookouta na južnom rubu Outer Banksa brzinom od stotinu kilometara na sat, dosegnuvši kategoriju 2 na ljestvici od pet stupnjeva, objavio je američki centar za uragane.

Vezani članci Uragan Eta približava se Floridi - 9 Uragan koji je usmrtio 200 ljudi zahvatio i Floridu, najgore tek dolazi: Vlasti pozivaju građane da napuste domove Stablo je presjeklo kuću na pola (Foto: AFP) Prve žrtve čudovišnog uragana: Tužna priča o majci i bebi koje je satima pokušavalo spasiti više od stotinu ljudi

Nastavljajući sjeveroistočno brzinom od 30 kilometara na sat, Arthur je prvi uragan koji je pogodio SAD nakon superoluje Sandy što je u listopadu 2012. poharala New York i New Jersey počinivši 70 milijardi dolara štete.

Kontroverzna teza: Da je uragan Katrina imala muško ime ubila bi manje ljudi?!

Unatoč jačanju u četvrtak, Artur je ostao srednje jaka oluja s vjetrovima od 65 kilometara na sat na njezinu rubu, iako su vjetrovi u središtu dosezali brzinu od 240 kilometara.

Očekuje se da će se u petak kretati sjeveroistočno preko hladnijih voda, što će umanjiti njegovu snagu, pa neće biti velika prijetnja tom dijelu SAD-a, kažu prognostičari.

Oluja je omela planove Amerikanaca za Dan nezavisnosti. Turisti i dio lokalnih stanovnika ispunili su trajekte i zakrčili jedinu autocestu iz Ocracokea i otočja Hatteras gdje su na snazi bile dobrovoljne i obvezne evakuacije. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook