Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pećka patrijaršija

Tisuće na ustoličenju srpskog patrijarha Irineja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nekoliko tisuća Srba iz Srbije, Crne Gore i BiH pristiglo je u Pećku patrijaršiju na Kosovu, povijesno sjedište Srpske pravoslavne crkve, na svečano ustoličenje novog srpskog patrijarha Irineja.

Deseci autobusa s vjernicima koji su stigli tijekom noći, parkirali su se u blizini manastira. Ozračje je bilo mirno i svečano uoči početka glavne liturgije. U Peć je doputovao i srbijanski predsjednik Boris Tadić.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić bizaran šou Vučić u bizarnom nastupu objašnjavao tko sve napada Srbiju, kojim oružjem: "Imam materijale..." Ilustracija Reagirao i Vučić Od četvrtka na Kosovu samo jedna dozvoljena valuta: Dinar se izbacuje iz upotrebe, Srbiju optužili za zloporabu novca

Kosovske vlasti, ali i NATO-ove snage na Kosovu (KFOR) i Europska policijsko-pravosudna misija (Eulex) s velikim brojem ljudi osiguravaju nesmetan dolazak vjernika u manastir u Peći, na zapadu Kosova. Kosovska policija nadzire velika raskrižja duž glavnih prometnica prema manastiru.

Ustoličenje bez kosovskih dužnosnika

Policija Kosova i EULEX-a spriječile su predsjednika Srpske napredne stranke, najveće oporbene, Tomislava Nikolića i lidera Nove Srbije Velimira Ilića da uđu na teritorij Kosova jer za to nisu imali potrebno dopuštenje.

Ovo je prvo ustoličenje jednog patrijarha SPC-a na Kosovu od proglašenja njegove neovisnosti u veljači 2008. godine. Patrijarh SPC-a Irinej (80), izabran je nakon smrti 95-godišnjeg patrijarha Pavla 15. studenoga 2009. godine. U dužnost će ga uvesti mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije i mitropolit zagrebačko-ljubljanski Jovan.

Prvi dio ustoličenja novog patrijarha održao se 23. siječnja u sabornoj crkvi u Beogradu, a drugi se po tradiciji odvija na Kosovu. Na svečanosti ustoličenja nema nijednog dužnosnika kosovskih vlasti jer nisu pozvani. Svečanost će, po protokolu, trajati do 13 sati kada će se Irinej obratiti nazočnima. Očekuje se i kraća izjava Borisa Tadića. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene